Konašenkov tvrdi: Odbijena ukrajinska ofanziva u pet pozicija na frontu

Vojska Rusije uspješno je odbila veliku ofanzivu Ukrajine u pet pozicija na frontu, rekao je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, napadi su se desili u pravcu Južnog Donjecka, za koji je Kijev smatrao da je slaba tačka ruske vojske, a radi se o akcijama Oružanih snaga Ukrajine od juče, 4. juna, koje su počele u jutarnjim satima.

“Protivnik nije sproveo u djelo svoje zadatke i nije ostvario uspjeh”, rekao je Konašenkov danas.

Mediji su ranije prenosili da je za potrebe ofanzive Kijev aktivirao i 23. i 31. mehanizovanu brigadu iz strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

Prema posljednjim informacijama ruskog ministarstva, Ukrajina je iskoristila 6 mehanizovanih i 2 tenkovska bataljona. Ipak, ruska vojska uspjela je da likvidira više od 250 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništi 16 tenkova, 21 borbeno oklopno vozilo i tri borbena automobila pješadije.

Komandant združene grupe snaga u Ukrajini Valerij Gerasimov, koji je ujedno i načelnik Generalštaba, u trenutku borbi se nalazio u jednom od komandnih centara na prvoj liniji fronta.

Ofanziva je počela dan nakon što je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Ukrajina spremna za napad.

Ostavite komentar: