Kleverli poručio: London i dalje želi da Kijev dobije njemačke tenkove

Britanija želi da bude postignut međunarodni sporazum o isporuci tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini, a za čiji transfer je potrebna saglasnost NJemačke, rekao je britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli.

“Volio bih da vidim Ukrajince opremljene vozilima kao što je `leopard 2`, kao i artiljerijskim sistemima koje smo dali mi i druge zemlje”, rekao je Kleverli u intervjuu za “Skaj njuz”.

On je rekao da će nastaviti da vodi razgovore u tom smislu sa saveznicima i prijateljima iz NATO-a, kako bi olakšao donaciju najbolje vojne opreme Ukrajini.

Na pitanje da li NJemačka čini dovoljno da pomogne Ukrajini, Kleverli je rekao da želi da vidi da svi rade koliko god mogu, ali će svaka zemlja podržati Ukrajinu na način koji joj najviše odgovara.

Zapadni saveznici su prošle nedjelje obećali milijarde dolara u oružju za Ukrajinu, iako nisu usjeli da ubijede NJemačku da ukine veto na obezbjeđivanje borbenih tenkova “leopard”, koje posjeduje veliki broj članica NATO, a za čije je eventualno slanje Ukrajini potrebno odobrenje Berlina.

Tenkove “leopard” stručnjaci za odbranu vide kao najpogodnije za Ukrajinu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je saveznike na sastanku održanom u petak da učine više u podršci Ukrajini. Odluka o snabdijevanju Kijeva tenkovima “leopard” nije donijeta, ali su obećane velike količine drugog oružja.

Socijaldemokratska partija njemačkog kancelara Olafa Šolca tradicionalno je skeptična prema vojnim uplitanjima i prilično je oprezna zbog dalje eskalacije sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja rekao je u petak da zapadne zemlje koje isporučuju dodatne tenkove Ukrajini neće promijeniti tok sukoba i da će doprinijeti problemima ukrajinskog naroda.

Ostavite komentar: