Kirgistan i Tadžikistan povlače vojsku sa zajedničke granice

Kirgistan i Tadžikistan su počeli da povlače vojsku i vojnu tehniku iz zone sukoba duž granice između dvije zemlje, saopštila je Pogranična služba Nacionalnog komiteta za bezbjednost Kirgistana.

U saopštenju se navodi da je situacija duž granične linije „stabilna“. Prethodne noći nisu bili zabilježeni „incidenti i razmjena vatre“.
„Pogranične jedinice su u stanju povećane borbene gotovosti“, naglašeno je u saopštenju.

Kako su saopštili u Biškeku, dvije države su se dogovorile da intenziviraju proces demarkacije granice između dvije države.
Ministarstvo zdravstva Kirgistana saopštilo je ranije da su tokom sukoba ubijena 34 državljana Kirgistana, dok je 178 povrijeđeno. Više od 33.000 ljudi evakuisano iz zone oružanih dejstava.

Vlasti Tadžikistana su saopštili da je u sukobima sa susjedom poginulo 15 osoba.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obje strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povrijeđeno.

Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.

 

 

Ostavite komentar: