Kipar blokira uvođenje sankcija Belorusiji i prijeti EU

Kipar blokira uvođenje sankcija protiv odgovornih za izborne prevare, represiju i nasilje prema demonstrantima u Bjelorusiji i to uslovljava uvođenjem sankcija Turskoj, koju optužuje da u isključivo njenoj ekonomskoj zoni sprovodi istraživanja nalazišta gasa.

Čelnici zemalja članica Evropske unije pokušavaju na sastanku na vrhu u Briselu da pronađu rješenje za pitanje kiparskog veta na uvođenju sankcija predstavnicima bjeloruskog režima.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel neposredno prije početka samita, promijenio je dnevni red i situaciju u istočnom Sredozemlju stavio je kao prvu tačku. Prvobito je bilo planirano da se najprije razgovara o odnosima sa Kinom, dok je rasprava o odnosima sa Turskom bila predviđena tokom radne večere, prenijela ja Hina.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je saopštio da su Grčka i Turska postigle dogovor o uspostavljanju mehanizma za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju, što bi moglo pomoći diplomatskim naporima, koje predvodi Njemačka, da se razbije napetost i izbjegne mogući sukob zbog energetskih resursa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron izjavili su po dolasku na samit, da se za spor između Turske s jedne, i Grčke i Kipra s druge strane mora naći diplomatsko rješenje, jer je Turska za Evropsku uniju važan partner za ublažavanje migrantskog pritiska, prenosi Fonet.

Pitanje uvođenja sankcija protiv bjeloruskog režima ponovno je skrenulo pažnju na pravilo o jednoglasnim odlukama u Evropskoj uniji, i više članica traži da se ukine pravilo konsenzusa kada je u pitanju uvođenje sankcija za kršenje demokratskih načela u trećim zemljama.

Upozorava se da EU gubi na vjerodostojnosti kada zbog interesa jedne članice nije u stanju da donese odluku o sankcijama protiv neke treće zemlje, iako te dvije situacije nisu ni na koji način povezane.

Evropski čelnici će večeras razgovarati o sukobu u Nagorno-Karabahu, a u petak su na dnevnom redu jedinstveno tržište, digitalizacija i industrijska politika.

 

 

Ostavite komentar: