Kinezi sve glasniji: Korona je počela u Italiji, ne u Vuhanu

Kina koristi novu studiju o ranom, skrivenom širenju korona virusa u Italiji da bi dovela u sumnju čvrsto utemeljenu pretpostavku da je azijska država rodno mjesto pandemije, prema izvještajima.

Zvaničnici u Pekingu insistiraju na novoj studiji koja sugeriše da se zaraza možda širila u evropskoj naciji već u septembru tri mjeseca prije nego što je potvrđeno da se širi u dugo pretpostavljanom epicentru u kineskom gradu Vuhan, prenosi Tajms of London.

Azijska država takođe je prethodno ispitivala Španiju o porijeklu pandemije, kao i američku vojsku, tvrdeći da je virus donijela u Vuhan u oktobru prošle godine tokom Svjetskih vojnih igara, navodi se u izvještaju.

Kineski državni mediji sada snažno forsiraju ideju da nova studija Nacionalnog instituta za rak dokazuje da je zaraza vjerovatno započela u Italiji, a ne u Kini, navodi britanski list.

– Ovo još jednom pokazuje da je traženje izvora virusa složeno naučno pitanje koje treba prepustiti naučnicima – rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Čao Liđian, navodi UK Tajms.

Najnovija studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sijeni pokazala je da je virus kovid-19 Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo prije nego što se dosad vjerovalo.

Glavni autor studije naučni direktor Đovani Apolone objavio je tu studiju u časopisu Tumori žurnal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 odsto ispitanika otkrivena su antitijela na korona virus, a kod 14 odsto je otkriveno da su antitijela imali već u septembru, piše italijanska Republica.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je da je moguće da je virus “tiho cirkulisao negdje drugdje” prije nego što je otkriven u Vuhanu.

Međutim, mnogi naučnici su skeptični prema nalazima italijanske studije – a drugi primjećuju da ona ne isključuje korona virus poreklom iz Kine.

– Znamo da je Kina odlagala objavu svoje epidemije, tako da se ne zna kada je tamo započela, a Kina ima vrlo jake komercijalne veze sa sjevernom Italijom – rekao je Đovani Apolone iz milanskog Nacionalnog instituta za rak za UK Times.Ostavite komentar: