Kina uputila oštar protest Americi zbog objavljivanja izvještaja o porijeklu kovida

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da Peking izražava oštar protest Vašingtonu zbog objavljivanja izvještaja o porijeklu kovida 19.

On je to uradio tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

“Kina izražava oštar protest zbog nedavnog objavljivanja takozvanog izvještaja o istrazi porijekla virusa korona koji su sastavile američke obavještajne službe”, rekao je Vang Ji, navodi se na zvaničnom sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar pozvao je Vašington da prestane sa politizovanjem pitanja porijekla kovida 19. On je naglasio da je politizacija ovog problema “prtljag koji je u nasljeđe ostavila prošla američka administracija” i što prije ga se Sjedinjene Američke Države odreknu, “prije će izaći iz bezizlazne situacije”.

Ranije je američka obavještajna zajednica objavila izvještaj o porijeklu virusa korona.

Obavještajne službe su zaključile da virus korona nije stvoren kao biološko oružje. Pri tome, učesnici u istrazi nisu mogli da postignu konsenzus.

Oni smatraju da postoje dvije verzije porijekla virusa korona: prirodni kontakt sa zaraženom životinjom i incident koji se dogodio u laboratoriji.

Američki predsjednik Džozef Bajden prethodno je optužio Kinu da krije ključne informacije o porijeklu virusa korona i obećao da se neće smiriti dok ne dobije odgovore.

U maju ove godine, Bijela kuća je poslala saopštenje prema kojem se ne isključuje verzija širenja virusa korona usljed incidenta u naučnoj laboratoriji.

 

 

Ostavite komentar: