Kina pozdravlja što hitniji početak pregovora Rusije i Ukrajine

Kina pozdravlja što hitniji početak pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Žang Džun, na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

„Kina poziva na diplomatske napore koji bi doprinijeli mirnom rješavanju ukrajinske krize i pozdravlja direktan dijalog i pregovore Rusije i Ukrajine, koji treba da počnušto je prije moguće“, rekao je Žang Džun.
On je dodao da Kina podržava ravnopravan dijalog Rusije i Evropske unije pitanjima evropske bezbjednosti i podržavanju principa nedjeljive bezbjednosti.

Prema riječima kineskog diplomate, UN treba da doprinesu smanjenju tenzija oko Ukrajine i da djeluju konstruktivno na rješavanju krize.

„Kina smatra da Savjet bezbjednosti treba da da prioritet regionalnom miru i stabilnosti i univerzalnoj bezbjednosti za sve zemlje. Savjet bezbjednosti treba da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinskog pitanja”, rekao je Džang Jun.

U nedjelju je Savjet bezbjednosti UN zatražio hitnu specijalnu sjednicu Generalne skupštine UN o Ukrajini koji mora biti održan u roku od 24 sata.

Rusija je glasala protiv, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili uzdržani. Pošto je glasanje bilo proceduralno, pravo veta ovdje nije funkcionisalo.

 

 

 

 

Ostavite komentar: