Katedrala “na čekanju”: Dvije godine od požara u Notr Damu, obnova još nije počela

Veliki požar je 15. aprila 2019. progutao katedralu Notr Dam u Parizu.

Urušio se toranj i uništen je velik dio krova, ali vatrogasci su ipak uspjeli da sačuvaju grandiozno srednjovjekovno zdanje. Put do obnove, međutim, dug je i težak i očekuje se da će joj stara slava biti vraćena tek u aprilu 2024, pet godina nakon požara.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražioci odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao mogućim razlozima. U pripremi su barem dvije televizijske drame i jedan dugometražni film o tome pa će ta kobna noć i trka da se spasi 850 godina stara zgrada biti čvrsto upisani u sjećanje javnosti.

Predsjednik Emanuel Makron odredio je odmah nakon požara da katedrala treba da se obnovi za pet godina, što znači da bi mogla biti otvorena za posjete kad Pariz bude domaćin Olimpijskih igara u ljeto 2024.

“Vratićemo se u katedralu za bogosluženja 2024. Ali još ima puno posla”, rekao je prošli mjesec Žan-Luis Georgelin, bivši general kojeg je Makron lično zadužio da vodi obnovu.

Radovi tek treba da počnu. Do sada se radilo na osiguranju zgrade, uključujući mukotrpno uklanjanje 40.000 komada skele kalcificirane u požaru. To bi trebalo da bude dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine moći da počne prava obnova.

Cilj je da se 15. aprila 2024. održi prvo cjelovito bogosluženje u obnovljenoj katedrali, uprkos odlaganjima zbog pandemije. Uzrok požara možda nikada neće biti poznat Obnovi će pomoći gotovo 833 miliona evra prikupljenih donacija na nacionalnom i međunarodnom nivou odmah nakon požara, premda samo to možda neće biti dovoljno za njen završetak.

Od tog iznosa 70 miliona evra stiglo je iz inostranstva, polovina iz SAD. Već se suši 1.000 posebno odabranih hrastovih trupaca koji će biti iskorišćeni za obnovu tornja, koji će biti izgrađen kakav je i bio iako je Makron bio u iskušenju da se modernizuje.

Unutrašnjost katedrale danas je puna skela okruženih mrežama i ceradama i radnika koji jurcaju naokolo. Zajedno sa stotinama stručnjaka koji nastoje da osiguraju i obnove katedralu sprovodi se i istraga o uzroku požara. Ta je faza sada dovršena pa može da započne višemjesečni proces analize prikupljenih dokaza, rekao je izvor blizak istrazi.

Utvrđeno je nekoliko propusta u sigurnosti katedrale, u prvom redu u alarmnom sistemu što znači da su vatrogasci bili kasno obaviješteni, te u elektronici jednog dizala. Intervjuisano je oko stotinu svjedoka, piše Telegraf.rs.

Ostavite komentar: