Kasis najavio: Pozvaćemo Rusiju na mirovnu konferenciju o Ukrajini

26.02.2024. | 14:03

Švajcarska će pozvati Rusiju da učestvuje u mirovnoj konferenciji posvećenoj sukobu u Ukrajini, izjavio je “Sputnjiku” švajcarski ministar spoljnih poslova Ingnasio Kasis.

On je rekao da bi bilo naivno pretpostaviti da u narednih nekoliko sedmica može biti održana konferencija koja će donijeti mir i da je stoga namjera ove konferencije da se otvori proces traženja mira na visokom nivou, barem ministarskom.

“Nije vjerovatno da će Rusija učestvovati u ovoj prvoj konferenciji, ali će biti pozvana. S druge strane, cilj je da budemo u mogućnosti da težimo ka zajedničkom cilju na ovom putu, uključujući uz učešće Rusije. Moramo da pretpostavimo da će biti nekoliko koraka duž puta”, istakao je Kasis.

Prema njegovim riječima, sljedeće konferencije mogle bi biti održane na drugim mjestima, uključujući članice BRIKS-a.

“Vrlo je moguće da članice BRIKS-a mogu i žele da igraju ulogu na ovom putu. Biće nam veoma drago ukoliko je tako i direktno ćemo razgovarati s njima. Danas ću održati bilateralne sastanke sa Južnoafričkom Republikom i Saudijskom Arabijom baš kao dio ovog procesa integracije”, naveo je Kasis.

Kasis je napomenuo da i pojedine članice BRIKS-a imaju planove kada se radi o situaciji u Ukrajini.

“Što se tiče planova koji su poznati javnosti, tu je, recimo, kineski plan, koji je bio tema mojih razgovora tokom posjete Kini. Nekoliko zemalja uložilo je napore i pripremilo javna rješenja za mirovne planove, a postoje i drugi koji su uložili napore, ali nisu to objavili”, naglasio je Kasis.

Kasis je ponovio da takvi prijedlozi postoje svuda na planeti, te da se to ne odnosi samo na Zapad, već i BRIKS i druge zemlje, uz napomenu da vjeruje da to pokazuje volju da se doprinese pronalaženju rješenja za ukrajinsku krizu.

“Cilj konferencije nije da se samo razgovara o mirovnoj formuli predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Očigledno je da i Rusija ima svoj mirovni plan. Cilj konferencije nije da se ponovo razgovara o 10 tačaka plana Zelenskog”, dodao je Kasis.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je ranije danas da je razgovaranje o mirovnim naporima bez Rusije “neozbiljno i smiješno”.