Karajev: Policija će pucati na demonstrante, ako bude potrebno

Ministar unutrašnjih poslova Bjelorusije Juri Karajev upozorio je danas da vlasti neće oklijevati da upotrijebe bojevu municiju protiv demonstranata, ukoliko to bude neophodno da bi se ugušili protesti protiv reizbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika, koji traju više od dva i po mjeseca.

“U toku je rat. Bilo je otvorenog i nesumnjivog vršenja pritiska, podstaknutog nežnjivošću i nedostatkom straha”, rekao je Karajev u danas objavljenom intervjuu za Jutjub.

On smatra da je policija bila previše tolerantna prema učesnicima protesta i poručio da će zauzeti oštriji stav.

Karajev je istakao da je veliki broj policajaca povrijeđen tokom nemira, koji su izbili poslije izbora, prenosi AP.

Naglasio je da će policija nastaviti da se uglavnom oslanja na nesmrtnosno oružje, ali je upozorio da će upotrijebiti vatreno oružje ako se suoči sa nasilnom reakcijom demonstranata.

“Jedan policajac je skoro ubijen, davili su ga, a on je samo ispalio hice upozorenja u vazduh”, naveo je Karajev, dodajući da je prenio policajcima da njihovi životi zavise od toga “koliko brzo povuku pištolj”, prenosi “Nova.rs”.

U odvojenom saopštenju, državni tužilac Bjelorusije saopštio je da je njegova kancelarija otvorila 657 krivičnih istraga zbog nasilja prema policiji.

On je dodao da neke od tih istraga uključuju optužbe za terorizam.

Podsjetimo, predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobijedio Aleksandar Lukašenko. Bjeloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobjednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsjednika. Od 9. avgusta u Bjelorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

 

 Ostavite komentar: