Kako im je to uspjelo? Ova država nema ni jedan novi slučaj korona virusa

Najnaseljenija australijska savezna država, Novi Južni Vels, u ponedjeljak je prijavio da nema nijedan novi slučaj zaraze korona virusom, prvi puta u približno tri sedmice, dok je SSidnej vodio bitku s nekoliko žarišta, a vlasti pozivale desetke hiljada ljudi da se testiraju.

Broj zaraženih u Novom Južnom Velsu (NSW) pao je na oko 20.000 u posljednje dvije sedmice, s približno 70.000 slučajeva zabilježenih na Božić, 25. decembra. Većina testiranja je u glavnom gradu savezne države, Syidneju.

“Brojke su vrlo niske… ako želimo biti korak ispred pandemije, ključno je testiranje velikih brojeva, tako da možemo vjerovati podacima kad donosimo odluke”, rekao je novinarima premijer NSW-a, John Barilaro.

Vlasti su od ponedjeljka za pet miliona građana Sidneja nametnule obavezno nošenje maski u unutrašnjim prostorima i u javnom prevozu, dok će se u suprotnom suočiti s kaznom od 200 australijskih dolara.

Zvaničnici NSW-a odbacivali su poziv da se uvede obavezno nošenje maski od početka pandemije, dok je promjena politike uslijedila nakon posljednjeg izbijanja zaraze u Sidneju, koja se činivrlo prenosivom, piše Radio Sarajevo.

Ostavite komentar: