Jurilo ga 40 detektiva: Konačno identifikovan zloglasni serijski ubica prozvan Zodijak VIDEO, FOTO

Serijski ubica, prozvan “Zodijak”, konačno je identifikovan poslije 50 godina, tvrdi grupa detektiva i novinara.

Kako kažu, Geri Frensis Post je terorisao građane San Franciska šezdesetih godina prošlog vijeka, međutim, umro je 2018. godine.

Ubio je najmanje 5 ljudi, ali se hvalio da stoji iza 37 ubistava. Tim istražitelja, sastavljen od oko 40 detektiva i reportera, tvrdi da je Post imao ožiljke na čelu koji se poklapaju sa crtežima Zodijaka.

DŽen Bakholc, nekadašnji vojni kontraobavještajni agent, koja se bavi “hladnim” slučajevima rekla je Foks njuzu da su tragovi koji su vodili do Posta pronađeni u zapisima serijskog ubice. Uklonili su slova iz Postovog imena i tako se otkrila određena poruka.

“Trebalo je da znate Gerijevo puno ime da bi se anagrami dešifrovali. Mislim da nije postojao nijedan drugi način na koji bi se to moglo otkriti”, poručila je. Kako se vjeruje, Post je bio odgovoran i za ubistvo Čeri DŽo Bejts 31. oktobra 1966. u kalifornijskom Riversajdu, što je stotinama kilometara dalje od lokacije gdje se dogodilo prvo Zodijakovo ubistvo, dvije godine ranije.

Tinejdžerka (18) je pronađena mrtva u uliici kampusa koledža Riversajd Siti.
Naredne godine, vlasti su dobile rukom pisano pismo koje je istražitelje navelo da vjeruju da je zločin mogao biti povezan sa Zodijakom. Godine 2016, policija je primila anonimno pismo od nekoga ko je priznao da je prethodno pismo napisao u šali. Kasnije je utvrđeno da pošiljalac nije upleten u ubistvo Ćeri Džo i da Zodijak nikada nije bio povezan sa tim ubistvom. Ipak, pomenuti tim smatra da je Bejtsova bila Zodijakova šesta žrtva.

To posljednje otkriće dogodilo se nekoliko mjeseci nakon što je Francuz Fajčal Ziraui tvrdio da je dešifrovao zloglasne Zodijakove poruke i to za svega 14 dana, iako se stručnjaci muče da ih odgonetnu više od 50 godina.

Sa svojom avanturom je započeo kada je u francuskom magazinu pročitao članak kako niko nije uspio da odgonetne šifre serijskog ubice.

Koristio je nekoliko “ključeva” za dešifrovanje koji su postali dostupni prošlog decembra, kao i brojne taktike za dešifrovanje, uključujući i program za koji kaže da ga je sam razvio. Ipak, kada je svoja saznanja podijelio na internetu, mnogi su ga ismijali govoreći da uopšte ne mogu u to da povjeruju.

Navodno je uspio da otkrije da koordinate škole u kojoj je ubica postavio bombu, ali i njegovo ime. Došao je do slova “KAYR” zbog čega je mislio da je Zodijak izvjesni Lorens Kej, koji se jedno vrijeme sumnjičio za zločine, ali nikada ništa nije dokazano.

Ipak, misterija se nastavila.

Zodijak se povezuje sa 5 ubistava koja su se dogodila 1968. i 1969. godine u oblasti San Franciska. Za razliku od mnogih drugih serijskih ubica, Zodijak je volio da začikava policiju sa složenim šifrovanim pismima koje je slao policajcima i novinarskim redakcijama.

Ubistva su tokom decenija bila predmet mnogih knjiga, filmova i dokumentaraca.

Istražitelji su godinama istraživali podatke i tako su naišli na nove forenzičke dokaze i fotografije u mračnoj komori Gerija Posta. Na jednoj od fotografija vidjelo se da je Post imao ožiljke, baš kao što je ubica predstavljan na policijskim crtežima.

Postoji nekoliko stvari koje povezuju Bejtsovu i Posta. Post je bio veteran vazduhoplovnih snaga kada je išao na ljekarske preglede, zbog jednog oružanog incidenta, u bolnici koja se nalazi 15 minuta dalje od mjesta zločina. Na tom mjestu je pronađen sat za koji se vjeruje da je pripadao ubici.

Na satu je bila mrlja od farbe, a Post je radio kao moler više od 40 godina. Takođe, detektivi su našli otisak đona vojne čizme, koji su se poklapali sa otiscima obuće na drugim mjestima zločina povezanih sa Zodijakom. Prvo ubistvo koje je zvanično povezano sa Zodijakom se dogodilo u decembru 1968. kada su muškarac i žena upucani u automobilu u Benisiji, u Kaliforniji. Još jedan par je upucan 4. jula naredne godine, a muškarac je preživio. Kasnije te godine, par je izboden u blizini jezera, a muškarac je, takođe, preživio, uprkos ozbiljnim povredama.

Te 1969. godine ubijen je i taksista u San Francisku.

Jedna žena koja je živjela pored Posta i njegove supruge je kazala da vjeruje da je on Zodijak nakon što je vidjela prikupljene dokaze. Kako je rekla, par ju je čuvao 70-ih i 80-ih, kad je bila dijete, a Post ju je učio kako da rukuje vatrenim oružjem nekoliko puta nedjeljno. Bio je veoma agresivan prema svojoj ženi, rekla je.

“Živio je dvostrukim životom. Sada kada sam starija, neke stvari su mi jasnije”, navela je.

Ostavite komentar: