Jedan detalj opisuje sav pakao Indije! Ljudi guglaju kako da naprave kiseonik kod kuće

Ljekari i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kiseonik proizvodi kod kuće, nakon što su razni vidio snimci i savjeti o tome počeli da kruže društvenim mrežama.

Podaci „Gugl trenda“ pokazuju da su pretrage sa frazom „kako napraviti kiseonik kod kuće“ dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza sa Kovid-19 u zemlji pogoršavala, dok su Jutjub video snimci koji detaljno opisuju takve procese prikupili do sada stotine hiljada pregleda, prenosi Rojters.

“Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kiseonika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije”, upozorio je A. Ravikumar, sekretar indijskog ljekarskog udruženja u saveznoj državi Tamil Nadu.

Tarun Batnagar, naučnik iz ICMR-Nacionalnog instituta za epidemiologiju u gradu Čenaju, nazvao je pokušaje pravljenja „domaćeg“ kiseonika neproverenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao da dovede do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite. Indijska vlada objavila je juče javno saopštenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koje su kružili društvenim mrežama i reklamirale homeopatski lijek za koji se tvrdi da bi mogao odmah da uravnoteži nivo kiseonika kod pacijenata sa kovid-19.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe poručuje da naučnici širom svijeta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola liječenja kovid-19, i ne preporučuje samoliječenje ili prevenciju bilo kakvim lijekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva u protekla 24 sata, dok je broj smrtnih slučajeva u proteklom danu povećan za 3.498.

Ostavite komentar: