Javnost negodovala: Talibani zabranili ženama da posjećuju restorane sa baštama i parkove

10.04.2023. | 16:50

Talibani su u sjeverozapadnoj afganistanskoj provinciji Herat zabranili porodicama i ženama da ulaze u bašte restorana i parkove, saopštili su danas zvaničnici i komentarisali niz svojih sličnih odluka. Vlasti su to odlučile jer su teolozi i javnost negodovali što se na takvim mjestima žene mogu sresti s – muškarcima.

Takva zabrana za parkove već postoji u Kabulu od novembra prošle godine. To je još jedno u nizu ograničenja koje Talibani uvode od kako su u augustu 2021. godine preuzeli vlast.

Talibanska vlast zabranila je djevojčicama da pohađaju osnovne škole dalje od šestog razreda, a ženama univerzitet, zabranjen im je i rad u većini djelatnosti, čime su obuhvaćene i Ujedinjene nacije i strane nevladine organizacije, a ne smiju da posjećuju ni teretane.

Vlasti su obrazložile da na takvim mjestima žene mogu da se sretnu s muškarcima i tamo ne nose hidžab – maramu za prekrivanje kose.

Odjeljenje Ministarstva za vrline i poroke u Heratu je demantovalo da je ženama zabranjeno da posjećuju sve restorane, već da se zabrana odnosi samo na restorane s baštom.

Ministarstvo je takođe demantovalo da je u pokrajini Herat zabranjena prodaja DVD-a sa stranim filmovima, TV emisijama i muzikom, već vlasnicima lokala koji se time bave “savjetovano da ne prodaju materijal koji je u suprotnosti sa islamskim vrijednostima”.

Ipak, trgovci koji se nisu pridržavali tog “savjeta” na kraju su zatvorili svoje prodavnice, reklo je Odjeljenje Ministarstva za vrline i poroke.

Odjeljenje je demantovalo i izvještaje medija da su internet kafei u Heratu zatvoreni, ali je reklo da su igraonice zabranjene za djecu zbog neprikladnog sadržaja jer su neke igre “uvredljive” za Kabu, građevinu u obliku kocke u Velikoj džamiji u Meki prema kojoj se muslimani okreću dok se mole.

S druge strane, “internet kafei u kojima studenti uče i koriste ih za studije, neophodni su i mi smo im dozvolili”, poručilo je Odjeljenje Ministarstva za vrline i poroke.