Jačanje prijateljstva: Peking zahvalio Moskvi zbog podržavanja principa “jedne Kine”

Peking izražava zahvalnost Moskvi zbog saopštenja u kojem podržava princip “jedne Kine” i zbog neslaganja sa postupcima kojim se kriši suverenitet Pekinga usljed pogoršanja situacije oko Tajvana, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji juče se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka Asocijacije država jugoistočne Azije /ASEAN/ u Pnom Penu.

“Ji je sveobuhvatno iznio opravdan stav Kine prema pitanju Tajvana i pohvalio je to što je Rusija, na prvom mjestu, potvrdila svoju snažnu podršku principu `jedna Kina` i protiv je postupaka kojim se krši suverenitet i teritorijalni integritet Kine”, ističe se u saopštenju.

Ji je tokom susreta sa Lavrovim naglasio da stav Moskve ukazuje na visok stepen strateške saradnje između Kine i Rusije.

Šef kineske diplomatije smatra da Kina i Rusija treba da daju direktive zemljama regiona kako da postignu zajedničku i održivu bezbjednost a ne sukobe.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Kina i Rusija daju direktive zemljama regiona kako da ostvare stvarnu bezbjednost, koja bi bila zajednička, integrisana i održiva.

On je dodao da zemlje regiona ne treba da teže “lažnoj bezbjednosti” zasnovanu na sukobima i da sebe smatraju “iznad svih i svega”.

Ostavite komentar: