“Izrael ubija dječicu od 5-6 godina, žene i starce”: Erdogan pozvao na zaštitu Palestinaca

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je sve međunarodne organizacije da poduzmu potrebne korake i mjere kako bi zaštitili Palestince, javlja Anadolija.

“Pozivamo Ujedinjene narode (UN), Vijeće sigurnosti UN-a, Organizaciju islamske saradnje i sve druge međunarodne organizacije da djeluju u korist potlačenih Palestinaca i El-Kudsa”, kazao je Erdogan u obraćanju nakon sastanka turskog kabineta u Ankari. Predložio je takođe formiranje komisije od predstavnika tri glavne religije za upravljanje El-Kudsom.

Osudio Austriju

“Najispravniji put u današnjem vremenu je da El-Kudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije”, kazao je Erdoan. Takođe je osudio državu Austriju zbog isticanja zastave Izraela na zgradi vlade.

“Ubica bez premca, “, dodao je turski predsjednik, napominjući da Turska nastavlja ulagati napore da zaštiti Palestinu i El-Kuds.

“Danas opet ponavljam da sa 84 miliona Turska nastavlja svoju stražu, čuvanje El-Kudsa”, rekao je Erdogan. Dotakao se takođe i drugih političkih pitanja u državi i regionu, dodajući da su turske snage neutralizirale ključnog čelnika PKK-a za Siriju.

Korona pod kontrolom

“Terorista, kodnog imena Sofi Nurettin, čelnik PKK-a za Siriju, neutralizovan je na sjeveru Iraka”, kazao je Erdogan te dodao da ista sudbina čeka sve koji su izdali državu, ispalili metak na nju, nanijeli štetu narodu, ugrozili integritet države, jedinstvonacije i opstanak države.

Potom je govorio i o mjerama koje je Turska uvela s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa u prethodnom periodu.

“Nadamo se da u borbi protiv koronavirusa od sada neće biti potrebe za tako restriktivnim mjerama kao prije. Djelimičnim i potpunim zaključavanjem u mjesecu ramazanu, Turska je ponovno stavila infekcije korona virusa pod kontrolu”, kazao je Erdogan, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: