Izrael traži priznanje seksualnih zločina Hamasa: “Očekivali smo jasnu i glasnu izjavu”

28.11.2023. | 15:20

Izrael je u organizaciji UN u Ženevi održao sastanak u pokušaju da podigne svijest o seksualnom nasilju nad ženama počinjenom tokom napada Hamasa 7. oktobra, usljed kritika da je ovo globalno tijelo ćutalo o tom pitanju.

Privatni događaj, kojem prisustvuju diplomate, grupe za ljudska prava i agencije UN, prvi je događaj koji je organizovao Izrael van zemlje koji se bavi aktima seksualnog nasilja čiji su vinovnici pripadnici Hamasa, koje je izraelska diplomatska misija opisala kao “široko rasprostranjene”.

Vanredni profesor na Univerzitetu Bar-Ilan Rut Halperin Kadari izjavila je tokom sastanka da su tijela UN za ljudska prava “umanjila i minimizirala” seksualno nasilje.

“Očekivali smo jasnu i glasnu izjavu koja kaže da nema opravdanja za korišćenje tijela žena kao ratnog oružja. Ništa od toga do sada nije bilo”, rekla je ona za Rojters na marginama ovog sastanka.

Kadarijeva je istakla da su joj izraelske vlasti dale pristup pojedinim dokazima i svjedočenjima kako bi se “podigla svijest i zahtijevala osuda i odgovornost”.

Ona je opisala susret sa bolničarom koji se brinuo za jednu ženu nakon muzičkog festivala 7. oktobra za koju je rekao da je jako krvarila nakon što su je silovala četvorica napadača.

Kadarijeva je dodala da bi voljela da nezavisna tijela istražuju ove zločine.

Izraelske vlasti otvorile su istragu o seksualnom nasilju tokom najsmrtonosnijeg napada na Izrael u istoriji, uključujući silovanje, nakon što su se pojavili dokazi koji ukazuju na seksualne zločine. Pronađene su žene žrtve gole i osakaćene. Hamas negira optužbe.

Dokazi o seksualnom nasilju uključuju svjedočenja onih koji su prvi reagovali na mjestima napada, kao i vojnih rezervista koji su se brinuli o tijelima u procesu identifikacije.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je osudila napade 7. oktobra kao “gnusne, brutalne i šokantne” i da Izrael do sada nije dozvolio pristup posmatračima.

Jedno tijelo za koje pravni stručnjaci kažu da bi moglo da vodi istragu je nezavisna istražna komisija koju je osnovao Savjet UN za ljudska prava, sa kojim Izrael ne sarađuje.

Oznake: Hamas, Izrael, priznanje