Izmjereno 54,4 stepena: Dolina smrti najtoplije mjesto drugu godinu u nizu

Temperatura u Dolini smrti u američkoj Kaliforniji prešla je 54 stepena tokom vikenda, dok se region bori sa možda najvišom temperaturom za više od 100 godina.

Pustinja je u subotu zabilježila najtopliji dan od 1913. godine – čak 54,4 stepeni, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Ovo je jednako rekordnu postavljenom u istom mjestu prošle godine, 16. avgusta 2020, kada je zabilježeno isto 54,4 stepeni.

Međutim, u nedelju je bilo i nepotvrđenih izvještaja o 56 stepeni.

Ako se očitavanja potvrde kao tačna, to će biti najtoplija temperatura koju je lokacija dostigla otkako je pustinja Fernis Krik zabilježila 56,7 stepeni u julu 1913. godine, kada je oprema za mjerenje bila manje precizna.

Tri dana zaredom, Fernis Krik se kuva na temperaturama preko 53,3 stepeni, a malo predaha bude tokom noći, mada ni tada nije bilo ispod 32 stepena, prenosi Guardian.

„Ove ekstremne temperature nisu šala. Budite pametni prije nego što izađene napolje ovog vikenda“, upozorila je Nacionalna meteorološka služba u petak.

Kako prenosi Newsweek, Nacionalni centar za informacije o životnoj sredini (NCEI) i Svjetska meteorološka organizacija (VMO) sada pokušavaju da utvrde da li je temperatura za vikend treća najviša ikada zabilježena na Zemlji.

Iako se u istorijski zapisima spominje temperatura od 56,7 stepeni, ta brojka nikad nije službeno potvrđena i većina meteorologa je smatra netačnom, naročito zbog temperatura koje su izmjerene istog dana u okolnim mjestima.

Kris Otler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu, rekao je da stručna potvrda rekordnih temperatura može potrajati, nekad i duže od godinu dana.

„Temperatura od 54,4 stepeni izmjerena prošle godine još uvijek prolazi proces verifikacije“, pojasnio je Otler.

Ove godine područje Kanade, sjeverozapada SAD-a, sjeverne Evrope i Sibira pogodila je serija rekordnih toplotnih talasa. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan učinak klimatskih promena izazvanih ljudskim djelovanjem.

Ostavite komentar: