Iz Ruske pravoslavne crkve upozoravaju: Ukrajina priprema progon monaha iz Kijevsko-pečerske lavre

Ukrajinske vlasti pripremaju progon monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, jedne od najvažnijih svetinja cijelog pravoslavnog svijeta, izjavio je savjetnik Njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Nikolaj Balašo.

Balašov je naglasio da je, sudeći po izjavama i dejstvima ukrajinskih vlasti, sasvim realna opasnost od progona monaha.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine /PCU/ Evstratij Zorja saopštio je juče da je Kijevsko-pečerska lavra registrovana kao manastir u sastavu PCU, prenosi Tas.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski donio je protekle sedmice ukaz o određenim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni specijalnih ekonomskih i drugih mjera.

Naloženo je, između ostalog, da se parlamentu podnese nacrt zakona o zabrani “vjerskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Rusiji”, da se intenzivira rad na “borbi protiv ruskih specijalnih službi u ukrajinskoj crkvi”.

Kijevsko-pečerska lavra jedan je od prvih manastira u Rusiji i najstariji manastir na teritoriji savremene Ukrajine. Osnovan je u 11. vijeku. Danas teritoriju lavre čini više od 20 hektara.

Ostavite komentar: