Iz Brisela poručili: Kijev ispunio gotovo sve uslove za početak pristupnih pregovora

Ukrajina je ispunila gotovo sve uslove koje je postavila EU za početak procesa pridruživanja bloku, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Oni su ispunili sve neophodne uslove za gotovo svih sedam koraka koje smo od njih tražili kada su postali zemlja kandidat”, rekla je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je u obraćanju ukrajinskom parlamentu 4. novembra navela da je Ukrajina već ispunila 90 odsto uslova za početak procesa pridruživanja.

“Ukoliko se brzo ispune preostali uslovi, pregovarački proces bi mogao biti otvoren do kraja godine”, naglasila je Fon der Lajenova.

Lideri EU razgovaraće o formalnoj odluci o pokretanju pregovaračkog procesa na samitu u Briselu 14. i 15. decembra. Odluku moraju jednoglasno donijeti sve sadašnje članice Unije.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je 28. februara prošle godine zahtjev za pristupanje Ukrajine EU, četiri dana nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji. Lideri EU su 23. juna prošle godine odobrili Ukrajini status kandidata.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7