Iz Bajdenovog štaba poručuju: Trampova objava nečuvena, bez presedana i netačna

Objava predsjednika SAD Donalda Trampa u kojoj traži da se prekine brojanje pravilno dostavljenih glasačkih listića je “nečuvena, bez presedana i netačna”, saopštila je Džen O`Meli Dilon, menadžer kampanje kandidata demokrata Džozefa Bajdena.

“To je nečuveno i predstavlja ogoljeni pokušaj da se američkim građanima oduzmu demokratska prava”, navodi Dilonova.

Ona je dodala da je to “bez presedana jer se nikada do sada u američkoj istoriji nije desilo da jedan predsjednik pokuša da oduzme Amerikancima njihov glas na nacionalnim izborima”.

“Nakon što je ohrabrio napore republikanaca u više država da spriječe legalno brojanje ovih glasova prije izbornog dana, Donald Tramp sada kaže da se ovi glasovi ne mogu računati nakon izbornog dana”, navodi se u saopštenju menadžera Bajdenovog izbornog štaba, prenio je Gardijan na svom veb sajtu.

Ona je dodala da je Trampova objava “netačna jer tako neće biti”.

“Brojanje neće biti zaustavljeno. Nastaviće se sve dok ne bude prebrojan posljednji pravilno dostavljeni glas. Zato što je tako propisano zakonima – zakonima koji štite ustavno pravo svakog Amerikanca da glasa”, navodi se u saopštenju.

Dilonova je rekla da o ishodu izbora ne odlučuju ni Bajden niti Tramp nego američki narod.

“Demokratski proces mora da se nastavi i biće nastavljen do njegovog zaključenja”, navodi se se na kraju njenog saopštenja.

Ostavite komentar: