Iz Bajdena progovaraju zadrti “klintonisti”

U izbornom štabu kandidata Demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Džozefa Bajdena nalaze se zadrti “klintonovski” kadrovi, koji su gradili karijeru na srbofobiji i mitu o Srbima kao genocidnom narodu, što pokazuje i dokument “Vizija Džoa Bajdena za prijateljstvo sa BiH” koji je juče objavio njegov tim, tvrde  dobri poznavaoci prilika u SAD-u uoči izbora.

U ovom dokumentu naglašava se Bajdenova uloga u ratu devedesetih godina na prostoru BiH, njegovom uticaju na saveznike da intervenišu protiv Slobodana Miloševića i plan za jačanje saradnje i uspostavljanje evroatlantskih integracija BiH.

Politički analitičar Srđa Trifković kaže da ovaj dokument nije Bajdenov proizvod, nego da kreatore treba tražiti u članovima njegovog izbornog štaba, među kojima se nalaze već provjereni kadrovi i ideološki sljedbenici Bila i Hilari Klinton.

– Bajden je tu nebitan, jer on verovatno ne bi znao ni da pokaže gde se nalazi BiH na mapi. Njegov glavni savetnik za spoljnu politiku, Entoni Blinken je potpuni sledbenik škole Hilari Klinton i fraze, koju je ona napravila, o “nesvršenom poslu” na Balkanu. Druga značajna ličnost je Samanta Pauer koju pamtimo kao “gospođicu genocid”, koja je svoju karijeru započela sa mitom o srebreničkom genocidu, koji je elaborirala kada je lansirala čitavu jednu novu doktrinu, tzv. odgovornost za zaštitu koja je predstavljala i temelj humanitarne intervencije 1999. protiv Srbije. Tu je veoma značajna i Mišel Flornoj koja je bila direktor odseka za planiranje politike u Pentagonu pod Obamom, a koja je sada viđena da bude državni sekretar za odbranu. Ona je rusofob, a zatim i srbofob. Ona bi svakako vodila veoma agresivnu politiku i prema Rusiji i području bivše Jugoslavije – otkriva Trifković.

On dodaje da nema nikakve sumnje da Bajden ne bi igrao značajnu ulogu u kreiranju spoljne politike i bio bi samo marioneta establišmenta koji je kreirao sankcije, demonizaciju Srba i bombardovanje. Kako ističe, njihov konačni cilj je unitarizacija BiH mimo volje Srba i uplitanje u prostor cjelokupnog regiona zapadnog Balkana, piše Glas Srpske.

– Dakle, revizija Dejtona, likvidacija RS, teranje Srba da priznaju krivicu za genocid i takozvano Kosovo, povratak Mila Đukanovića na scenu u punom kapacitetu, sabotiranje nove vlasti u Crnoj Gori i poslednje, ali ne i manje važno, insistiranje da od evropskog puta Srbije nema ništa – zaključuje Trifković.

Sa njim je saglasan i profesor na Fakultetu političkih nauka Željko Budimir, koji kaže da bi pobjeda Bajdena “povampirila” one garniture koje pokreću ratove i zagovaraju veće prisustvo u mnogim regionima.

– Bajden spada u isti ideološkom obrascu odnosa prema BiH kao Bil Klinton. S druge strane, američki predsjednik Donald Tramp smatra da ne postoji potreba za prisustvom u jugoistočnoj Evropi i da bi trebalo povući vojsku sa ovog prostora – kaže Budimir.

On dodaje da je objavljivanje spoljnopolitičkih dokumenata u kampanjama uobičajena praksa i da su najveći prigovori administraciji Donalda Trampa bili u vezi sa pitanjem spoljne politike.

– Tramp je jedini američki predsjednik od Drugog svjetskog rata koji nije pokrenuo nijednu vojnu intervenciju, a od Bajdena je bilo očekivano, jer on ovaj region smatra kao svoj najveći spoljnopolitički uspjeh – zaključio je Budimir.

Srbi odlučuju izbore?

Američki “Vol strit internešnal” objavio je priču o 750.000 Srba, naseljenih u nekoliko saveznih američkih država, koji bi mogli odlučiti naredne predsjedničke izbore.

Kako ovaj list naglašava, Srbi nisu zaboravili ulogu Bajdena u satanizaciji Srba, njegov uticaj na saveznike da bombarduju Saveznu Republiku Jugoslaviju i da većina srpsko-američkih građana njegove nastupe vide kao šamar odnosima dvije zemlje u dva svjetska rata.

 

 Ostavite komentar: