Ispraćen uz državne počasti: Sahranjen predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli

U Italiji je danas uz državne počasti sahranjen predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, a vjerskoj službi u jednoj bazilici u Rimu prisustvovali su lideri Italije i EU.

Imao sam dobar život, izuzetno dobar život, iako pomalo komplikovan, ali da se završi u 65. je malo prerano – citirala je svog muža neposredno prije njegove smrti Sasolijeva supruga Alesandra Vitorini.

Sasolijevi prijatelji kažu da mu je izvršena transplantacija koštane srži prije 10 godina i da su mu se problemi sa imunološkim sistemom vratili krajem prošle godine. Preminuo je 11. januara u klinici za liječenje od raka na sjeveroistoku Italije.

Ispraćaju u Rimu prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, italijanski predsjednik Serđo Matarela, italijanski premijer Mario Dragi i njegov španski kolega Pedro Sančez.

Sasolijev kovčeg bio je pokriven zastavom EU prilikom unošenja u Baziliku Svete Marije Anđeoske, a italijanska vojska postavila je počasnu stražu.

Italijanski kardinal Mateo Zupi rekao je da se Sasoli zalagao za ujedinjenu Evropu sa ključnim vrijednostima i da je svojim zalaganjem doprinosio funkcionisanju institucija, ne kroz ideologiju, već kroz ideale.

Ostavite komentar: