Ispovijest Rusa koji su pobjegli: Čim sam čuo za mobilizaciju, stavio sam ženu i dijete u kola i krenuo

Ruski muškarci bježe u susjednu Gruziju kako bi izbjegli da budu pozvani da se bore u ratu sa kojim se ne slažu nakon naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da mobiliše stotine hiljada rezervista za sukob u Ukrajini.

U jednom trenutku u nedjelju, procijenjeno je da je čekanje za ulazak u Gruziju iznosilo 48 sati, sa više od 3.000 vozila u redu da pređu granicu, javili su ruski državni mediji, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Gruzijska prestonica Tbilisi već je zabilježila priliv od oko 40.000 Rusa otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, prema vladinim statistikama.

“Kada smo saznali za mobilizaciju, sve smo ostavili kod kuće i uskočili u kola“, rekao je Dmitrij Kurilijunok za Rojters u Tbilisiju.

Dmitrij, njegova supruga Irina i mlada ćerka prvo su se vozili preko južne Rusije od Krasnodara do Mineralnih voda na Sjevernom Kavkazu, gdje su mnogi prelazili u Gruziju. Tamo su angažovali lokalnog vozača da ih preveze kroz granične prelaze i poslije 24 sata stigli su u Tbilisi.

“Potpuno smo protiv ovog rata. Za nas, kao i za druge, to je strašno. Da ginemo i da ubijamo druge, i za šta? Ne razumijemo. Zato smo odlučili da pobjegnemo”, rekao je on.

Nejasan je tačan broj ljudi koji su napustili Rusiju otkako je Putin prošle srijede najavio ono što je nazvao „djelimičnom mobilizacijom“. Ali se pojavljuje rana slika značajnog egzodusa.

Scene poput onih na granici Rusije i Gruzije dešavale su se i na prelazima sa Kazahstanom, Finskom i Mongolijom, koji su prijavili velike redove. Rusija nije zatvorila svoje granice, a činilo se da stražari uglavnom puštaju ljude da odu.

Letovi koji polaze iz Moskve za nekoliko zemalja koje održavaju direktne letove sa Rusijom su ili rasprodati ili imaju samo nekoliko karata na raspolaganju po astronomskim cenama.

Snimci drona pokazuju duge redove vozila na putu za izlazak iz Rusije na njenoj granici sa Gruzijom, u Verhnom Larsu.

Rusi koji su već u Tbilisiju videli su Putinov dekret o mobilizaciji kao dodatno opravdanje svoje odluke da pobegnu.

“Došao sam u Tbilisi prije oko mjesec i po dana jer nisam podržao vojnu invaziju na Ukrajinu“, rekao je Ivan Strelcov, rezervista u ruskim oružanim snagama koji je mogao da bude prisilno mobilisan da je bio u Rusiji.
“Učestvovao sam u protestima kada je počela vojna operacija. Za nas kao aktiviste stvari su u ovom trenutku postale veoma teške. U našoj matičnoj domovini svi smo pod nadzorom”, rekao je on.

Više od 200 muškaraca koji su privedeni na antiratnim protestima u Moskvi prošle nedjelje dobili su nacrt poziva, javili su državni mediji.

Ali talas novih dolazaka u Tbilisi takođe prijeti da ponovo rasplamsa uzavrela antiruska osjećanja u Gruziji – kako među lokalnim stanovništvom, tako i među ruskim emigrantima koji su već u prestonici.

Zgrade, prodavnice, muzeji i parkovi širom Tbilisija i dalje su oblijepljeni ukrajinskim zastavama i prokijevskim porukama, a grafiti koji govore Rusima da “idu kući” ili vrijeđaju Putina su uobičajeni prizor.

Lokalno stanovništvo negoduje zbog ekonomskog uticaja desetina hiljada novopridošlih na grad od nešto više od milion ljudi, pri čemu su cijene stanova skočile tokom posljednjih šest mjeseci.

Neki Rusi takođe osjećaju ljutnju zbog najnovijeg priliva.

“Bili su na protestima (protiv mobilizacije), ali prvih sedam mjeseci ovog rata za njih je sve bilo normalno i u redu“, rekao je Stas Gavoronski, pisac koji posjeduje prodavnicu polovnih knjiga u Tbilisiju.

“Ali sada su uhvaćeni u to i protestuju protiv rata“, rekao je on.

Ostavite komentar: