Ispala tokom prevoza: Pronađena sporna radioaktivna kapsula VIDEO

Australijske vlasti saopštile su danas da je pronađena radioaktivna kapsula koja je prošle sedmice izgubljena na zapadu zemlje.

Anglo-australijska kompanija “Rio Tinto” uputila je početkom sedmice izvinjenje zbog gubitka radioaktivne kapsule nakon čega je objavljeno upozorenje na radijaciju širom države Zapadna Australija.

Radioaktivna kapsula za koju se vjeruje da je ispala sa kamiona bila je dio opreme za mjerenje gustine rude gvožđa.

Srebrna kapsula, izgubljena prije dvije sedmice, široka je šest, a duga osam milimetara i sadrži “Kasijum-137” koji po satu emituje radijaciju kao deset mašina za rendgensko snimanje.

Vlasti su pretraživali rutu dugu 1.400 kilometara kojom se kamion kretao iz gradića Njumena u udaljenom regionu Kimberli ka skladištu u predgrađu Perta.
Oprema je preuzeta iz rudnika Gudaj-Dari 12. januara, a prilikom raspakivanja radi inspekcije došlo je do rastavljanja zbog čega nedostaju četiri šrafa i matice.

Pretpostavlja se da su vibracije tokom vožnje uzrok odvrtanja šrafova i matica, te da je radioaktivna kapsula ispala iz paketa, a potom iz kamiona.

Vlasti su preporučile da ljudi budu udaljeni najmanje pet metara od kapsule jer izlaganje radijaciji može da izazove opekotine i mučninu.

Ostavite komentar: