Iscrpljeni i zarobljeni u blizini vulkana: Odobreno da se dronom pokušaju spasti tri psa

Španski operater bespilotnih letjelica dobio je danas dozvolu da pokuša da spasi tri iscrpljena psa zarobljena u blizini vulkana na Kanarskim ostrvima, hvatajući ih mrežom na daljinsko upravljanje u letu iznad toka lave.

Tri psa su nedjeljama izolovana u napuštenom dvorištu prekrivenom vulkanskim pepelom na ostrvu La Palma.

Hranili su ih uz pomoć dronova koji su ispuštali pakete hrane, ali do sada niko nije uspio da smisli kako ih spasiti. Helikopterima je zabranjeno da lete u to područje zbog vrućeg gasa koji im može oštetiti rotore.

Nakon procjene predložene spasilačke misije, vlasti su u saopštenju navele da su dozvolile spasavanje životinja.

Haime Pereira, izvršni direktor operatora bespilotnih letjelica “Aerokamaras”, rekao je da planira poslati bespilotnu letjelicu od 50 kilograma opremljenu širokom mrežom kako bi pokušao uhvatiti pse, jednog po jednog, i prebaciti ih na bezbjedno, 450 metara dalje od vrele lave.

“Ovo je prvi put da se životinja spasava dronom i prvi put da mora biti uhvaćena”, rekao je Pereira za Rojters, dodajući da je to možda posljednja opcija koju psi imaju.

Operater će imati samo četiri minuta da namami pse na mrežu, i još četiri minuta da ih izvuče.

“Ono što ne želimo je da se isprazni baterija kada letite iznad lave”, rekao je Pereira, dodajući da misija zavisi i od toga kako će psi reagovati na mašinu.

On je rekao da su psi nedjeljama jeli malo. “Možda se uplaše drona, zaista sada zavisimo od njihove reakcije”, rekao je on.

Ostavite komentar: