Indija pored koronavirusa u borbi sa još jednom smrtonosnom zarazom

U Indiji je registrovano više od 8.000 slučajeva smrtonosne infekcije “crne gljive”, poznate kao i mukormikoza, javlja Bi-Bi-Si.

Stopa smrtnosti od ove infekcije /mucormycosis/ je 50 odsto, a u nekim slučajevima jedini spas za pacijenta je uklanjanje oka.

Međutim, posljednjih mjeseci u Indiji su zabilježene hiljade ovih slučajeva i najčešće kod pacijenta koji su se oporavili ili su u procesu oporavka od kovida 19.

Ljekari su utvrdili vezu između steroida koji se daju pacijentima za liječenje od kovida, a posebno su ugroženi dijabetičari.

Takođe, infekcija se najčešće pojavljeuje u periodu od 12 do 18 dana poslije oporavka.

Najveći broj slučajeva ove infekcije zabilježen je u državama Gudžarat i Maharaštra. Najmanje još 15 država registrovalo je između osam i 900 slučajeva.

Novootvorena bolnička odjeljenja za ove slučajeve ubrzano se pune u Indiji, kažu ljekari.

U bolnici u gradu Indore, u centralnoj Indiji, broj pacijenata sa ovom gljivičnom infekcijom povećan je sa osam prije sedam dana na 185, koliko je bilo sinoć.

Više od 80 odsto pacijenata zahtijevalo je hitnu operaciju, rekao je ljekar V.P. Pandej. On je dodao da su formirali 11 novih odjeljenja sa oko 200 kreveta samo za ove pacijente. “Porast broja slučajeva je neočekivan. Ranije smo imali jedan ili dva slučaja godišnje”, rekao je on.

On je dodao da je “crna gljiva” sada mnogo opasnija od kovida 19. “Ako se pacijenti ne liječe na vrijeme i na odgovarajući način mortalitet može da skoči i do 94 odsto. Liječenje je skupo, a lijekova nema dovoljno”, rekao je Pandej.

Mukormikoza je veoma rijetka infekcija. Mukormikozu uzrokuje plijesan koja se obično nalazi u vlažnom zemljištu, biljkama, stajnjaku i trulom ili u fazi truljenja voću i povrću.

“Ova plijesan je sveprisutna, i nalazi se u zemlji i vazduhu, čak i u nosu i sluzi zdravih ljudi”, kaže dr Akšai Nair, očni hirurg u Mumbaju.

Ona pogađa sinuse, mozak i pluća i može da bude smrtonosna kod dijabetičara ili lica sa narušenim imunim sistemom kao što su oboljeli od nekog oblika raka ili kod osoba zaraženih HIV virusom.

 

 

Ostavite komentar: