Indija odbija kontejnerski teret zbog heroina: “To je talibanima glavni izvozni artikal”

Najveći indijski lučki operater najavio je da će odbiti kontejnerski teret iz Avganistana, Irana i Pakistana. Odluka stupa na snagu sredinom novembra. Iako nisu izričito naveli razlog zabrane, gotovo je izvjesno da žele da spreče trgovinu heroinom nakon nedavne velike zapljene, piše RFE / RL.

Uprava “Adani Ports” juče je objavila da će se ograničenje na kontejnerski teret iz ovih zemalja primenjivati na svih 10 velikih luka kojima upravljaju, kao i na terminale drugih operatera sa kojima su u poslovnim odnosima.

Kompanija nije ponudila nikakav razlog za blokadu, ali su čak tri tone heroina zaplenjene iz dva kontejnera u luci Mundra na zapadnoj obali Indije prošlog meseca. Vlasti poreklo pošiljke navode kao Avganistan, središte globalne trgovine heroinom i opijumom.

Rekli su da je zaplenjeni heroin vredan oko 2,65 milijardi dolara, što je jedna od najvećih zapljena droge u istoriji Indije. Male zapljene droga u regionu su prilično česte. Takođe, šest iranskih državljana uhapšeno je prošlog mjeseca zbog transporta heroina u vrednosti od 20 miliona dolara u blizini Gudžaratija. Adani Ports, deo ogromnog konglomerata Adani Group, rekao je nakon hapšenja da još uvek nema ovlašćenja da pregleda sav teret kojim upravljaju njihovi terminali.

Odnos između talibanskog pokreta i trgovine heroinom je veoma složen. Avganistan je počeo da proizvodi opijumski mak 80 -ih godina. Jedina relativno uspešna zabrana proizvodnje opijumskog maka dogodila se pod talibanskom vlašću 2000-2001. Naime, talibani tvrde da njihova religija strogo zabranjuje takve aktivnosti. Nakon zabrane talibana 2001. godine, Amerikanci su došli u Avganistan, a od tada se izvoz heroina povećao nekoliko puta. Talibani su obećali da će se ove godine ponovo oštro sukobiti sa industrijom heroina.

Zaista, izveštači AP pratili su talibanske borce koji patroliraju siromašnim dijelovima Kabula i tuku zavisnike i odvode ih u navodne “centre za rehabilitaciju”. Ali za mnoge poljoprivrednike opijumski mak je jedini izvor prihoda u već veoma siromašnoj zemlji. Izveštaji govore o strujama unutar talibana koji sarađuju sa italijanskom i ruskom mafijom u izvozu tona heroina. Čini se da čak i unutar samog talibanskog pokreta postoji veliki sukob između vjerskog morala i profita, a nedavni zapisi u Indiji ukazuju na to da trgovina heroinom iz Avganistana nikako nije završena sa talibanskom vladom, prenosi Kurir.

Ostavite komentar: