Ima i Balkanaca: Policija vršila racije u Njemačkoj zbog trgovine radnicima

Njemačka policija i carinici sproveli su danas više desetina racija širom zemlje kako bi suzbili navodnu trgovinu privremenim radnicima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, među kojima su i zemlje Balkana.

Federalna policija u Berlinu objavila je na Tviteru da su racije počele u 7 sati ujutru, i da su policajci pretraživali kuće i preduzeća, fokusirajući se na njemačku prestonicu i pokrajinu Brandenburg, ali i na prostorije u Bremenu i Donjoj Saksoniji.

Oko 1.000 policajaca je bilo uključeno u racije i istragu koja se vodi protiv 20 osoba osumnjičenih za umiješanost u navodno falsifikovanje dokumenata o državljanstvu EU i smještanje radnika u velike logističke kompanije.

Policija je sprovela nekoliko naloga za hapšenje i zaplijenila imovinu vrijednu više miliona evra, ali nisu iznijeti dodatni detalji.

Imena osumnjičenih i kompanija takođe nisu objavljena u skladu sa njemačkim pravilima o privatnosti. Osumnjičeni su navodno upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Njemačkoj, uključujući fiktivnim kompanijama.

Preko ovih kompanija, osumnjičeni su zatim, navodno, radnike iz zemalja koje nisu članice EU predstavljali kao državljane EU, koristeći falsifikovane lične dokumente i stavljali su ih u velike njemačke logističke kompanije.

Novac koji su ove kompanije tada isplaćivale kao plate za privremene radnike zadržali su osumnjičeni, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar: