Igra sudbine! Šaman koji je izumio “napitak protiv korone” preminuo od posljedica zaraze

Šaman iz Šri Lanke koji je izumio napitak koji je, prema njemu, štitio ljude od korone umro je od te bolesti, potvrdila je njegova porodica.

Elijanta Vajt davao je sportskim zvijezdama i političarima napitak za koji je rekao da mu je došao u snu. Smatrao je da bi se izlivanjem tog napitka u rijeke okončala pandemija u Šri Lanki i susjednoj Indiji.

Četrdesetosmogodišnji šaman počeo je da ima ozbiljne simptome zaraze ranije ovog mjeseca i prebačen je u bolnicu gdje mu se stanje pogoršalo.

Njegov napitak javno je podržala bivša ministarka zdravlja Šri Lanke Pavitra Vaniarač, koja je nakon toga dvije sedmice provela na intenzivnoj njezi zbog zaraze korona virusom, piše “BBC”. Vajt je postao poznat posljednjih godina nakon što je liječio nekoliko indijskih zvijezda kriketa, ali pritom nije imao podršku medicinske zajednice.

Tamošnja legenda kriketa Sačin Tendulkar javno mu se 2020. zahvalila i rekla da mu je šaman izliječio povredu koljena.

Najmanje 12.000 umrlih od Kovida

On je takođe davao konsultacije aktualnom premijeru Mahindi Rajapaksi, koji je na Twitteru izrazio svoje saučešće.

“Njegovo nasljeđe nastaviće živjeti kroz mnoge živote, dotakao je i izliječio od raznih bolesti”, napisao je Rajapaksa.

Njegovo tijelo je kremirano, u skladu s propisima za pandemiju Kovida.

Šri Lanka je proteklih mjesec dana bila pod policijskim satom zbog širenja delta varijante. Prema navodima vlasti, u zemlji je od virusa umrlo 12.000 ljudi, a zaraženo je više od pola miliona. Ali, ljekari smatraju da bi broj umrlih mogao biti dvostruko veći, prenosi “Index.hr”.

Ostavite komentar: