Si podržao viziju “jedna zemlja dva sistema”: Nema razloga da se mijenja

Kineski predsjednik Si Đinping branio je danas svoju viziju “jedna zemlja, dva sistema” povodom optužbi iz SAD, Velike Britanije i drugih zemalja da je Kina ograničila slobode i autonomiju koje su obećane Hong Kongu u periodu od 50 godina.

Si je, govoru povodom 25 godina od kada je ovaj poluautonomni grad postao kineski region i nakon ukidanja britanske uprave 1997. godine, rekao da je okvir “jedna zemlja, dva sistema” postigao “univerzalno prepoznati uspjeh”.

Ovaj sistem omogućava Hong Kongu da ima sopstvene zakone i upravu.

-Nema razloga da se ovako dobar sistem mijenja i mora se održati još dugo – rekao je kineski predsjednik.

On je, ipak, naglasio da Peking ima “sveobuhvatnu jurisdikciju” nad gradom i da Hong Kong treba da poštuje kinesko rukovodstvo iako centralna vlast dozvoljava da Hong Kong i Makau imaju kapitalistički sistem i određeni stepen autonomije, prenosi AP.

Si je upozorio da neće biti tolerancije za strano miješanje ili izdajnike koji se miješaju u poslove Hong Konga i da su prioritet “zaštita nacionalnog suvereniteta, bezbjednosti i razvojni interesi”.

On je u Hong Kongu boravio 2017. godine, povodom proslave 1. jula, a tada je upozorio da neće biti tolerancije za aktivnosti koje ugrožavaju suverenitet i stabilnost Kine.

Ostavite komentar: