Humano: Besplatne pice onima koji ne mogu da plate

Dvije nevladine organizacije iz Napulja u saradnji sa vlasnicima lokalnih picerija organizovale su besplatnu podjelu pice, oko 500 dnevno, porodicama koje su, zbog kovida19, došle u naročito tešku situaciju, piše onlajn novina Panpejdž.

Predsjednik “Aszdoka”, jedne od organizacija koja je pokrenula incijativu Ðanfranko Vursberg kaže da “sa solidarnšću pokušavaju uneti malo topline u kuće onih koji zbog pandemije često nemaju dovoljno za hranu”.

“Još u prvom talasu pandemije organizovali smo nešto slično, sa hljebom, i ta akcija i dalje traje. Svaki dan podijelimno za 300 porodica besplatnu štrucu hljeba, zahvaljujući donacijama pojedinaca i vlasnika raznih firmi koji su se uključili u akciju. Za nas Napolitance piza “Margerita” je simbol sreće”, kaže Vursberg.

Predsjednik druge nevladine organizacije “Drugi Napulj”, Antonio Lučidi kaže da su motivisani činjenicom da u brojnim napolitanskim porodicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, jer su, zbog pandemije korona virusa, izgubili posao i ostali su bez primanja.

U Napulju se njeguje višedecenijska tradicija solidarnosti sa onima “koji nemaju”, zvana “kafe sospezo”, a sastoji se u tome da mušterija u baru plati svoju, ali i ostavi novac za još jednu kafu onome ko nema novca da je plati.

Zaniljivo je da je prije par godina slična akcija pokrenuta na sjeveru Italije, u bogatom Trstu, gradu kafe, ali se nije ukorenila pa je ideja brzo zaboravljena.

U Italiji, prema računu statističkog instituta, više od šest odsto porodica živi u apsolutnom siromaštvu, a 16 miliona Italijana su na granici siromaštva.

Ostavite komentar: