Holandija odobrila eutanaziju neizlječivo bolesne djece mlađe od 12 godina

Holandska vlada odobrila je plan da se omogući eutanazija za djecu mlađu od 12 godina u terminalnoj fazi bolesti. Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će promjena spriječiti neku djecu od bespotrebne patnje i bola.

Eutanazija je legalna za djecu iznad 12 godina, uz obavezan pristanak pacijenata i roditelja. Takođe je dozvoljena i za bebe mlađe od godinu dana uz pristanak roditelja.

Za starosni uzrast između jedne i 12 godina, međutim, nije postojala mogućnost.

To pitanje pokazalo se izuzetno kontroverznim i izazvalo je mnoge polemike u četvoropartijskoj vladajućoj većini. Konzervativne hrišćanske partije snažno se protive prijedlogu.

Nakon odluke vlade da dozvoli eutanaziju za djecu do 12 godina, De Jonge kaže će naložiti pravljenje novog zakonskog okvira, ali da su stručnjaci saglasni sa promjenom.

„Studije su pokazale da kod doktora i roditelja djece za smrtonosnim neizlječivim bolestima postoji potreba za aktivnim prekidom života, jer se ona nepotrebno pate i umrijeće u bliskoj budućnosti“, napisao je De Jonge u pismu parlamentu, prenosi RTS.

Dodao je i da je istraživanje pokazalo da bi godišnje između 5 i 10 djece bilo podvrgnuto takvoj proceduri.

Kao i sa djecom mlađom od 12 godina, roditeljski pristanak bio bi potreban. Osim toga, pacijent mora da trpi „neizdržive bolove i patnju“ i najmanje dva doktora moraju da pristanu.

 

 

Ostavite komentar: