“Harry Potter” najavio kandidaturu protiv Orbana: Mađarska opozicija ruši vlast

Vrijeme političkih promjena zahvatilo je brojne države svijeta, a jedna od država koja bi uskoro mogla doživjeti promjene je i Mađarska.

Naime, stranka Fidesz premijera Viktora Orbana suočava se s velikim pritiskom opozicije koja želi preuzeti vlast. Mađarski parlamentarni izbori trebali bi se održati u aprilu 2022. godine, a atmosfera u ovoj državi već se može opisati kao izborna.

To je naročito došlo do izražaja kada je mađarska opozicija, sastavljena od različitih političkih opcija, saopćila kako će na parlamentarnim izborima 2022. godine izaći sa jednim kandidatom koji bi se trebao suprotstaviti kontroverznom premijeru Viktoru Orbanu.

Iako opozicione partije još uvijek nisu donijele odluku o tome koga će predstaviti kao protivnika Orbanu, u ovom trenutku se licitira s nekoliko imena koja predstavljaju poznata lica mađarske politike.

U moru kandidata, vjerovatno najzanimljivije i najjače političko ime jeste Gergeli Karaksoni – političar koji trenutno obnaša funkciju gradonačelnika Budimpešte i predstavlja potpunu suprotnost politici koju trenutno vodi Viktor Orban.

Gergely Karacsony – “Harry Potter” mađarske politike

Sadašnji gradonačelnik Budimpešte povezivao se s mogućom kandidaturom na izborima još 2020. godine. Međutim, u tadašnjem razgovoru s medijima, Gergeli Karaksoni je naveo kako ne vjeruje da će se kandidovati na izborima kao predstavnik opozicije.

“Ja pripadam stranci Zelenih i ljevičar sam. Ne namjeravam se kandidovati ispred opozicije kao protivnik Viktoru Orbanu”, kratko je tada komentirao prvi čovjek glavnog grada Mađarske.

Međutim, očigledno je kako desničarska politika Viktora Orbana sve više postaje teret za Mađarsku. Građani u većim centrima poput Budimpešte sve su nezadovoljniji politikom i odlukama koje donosi premijer, a nezadovoljstvo građana pokušat će iskoristiti opozicija koja je već prošle godine počela pregovore oko zajedničkog nastupa na izborima.

U jeku priče o zajedničkom nastupu, sredinom maja gradonačelnik Budimpešte, kojeg zbog izgleda mnogi opisuju kao budimpeštanskog Harry Potera, obratio se javnosti na Facebooku te je poručio kako će se ipak kandidovati za premijersku funkciju u ovoj zemlji.

“Donio sam ovu odluku zato što osjećam da se moja domovina nalazi u velikom problemu. Želio bih služiti građanima u cilju ponovnog ujedinjenja Mađarske”, rekao je Gergeli Karaksoni .

Gergeli Karaksoni upravlja Budimpeštom od 2019. godine kada je na izborima upravo porazio kandidata Orbanove partije.

Iako je trenutno obnaša političke funkcije, Gergeli Karaksoni je duži period života boravio izvan politike te je obavljao niz funkcija u agenciji za istraživanje javnog mnijenja. Pored toga, Karacsony je od 2004. godine obavljao funkciju profesora na prestižnom Univerzitetu Corvinus u Budimpešti.

Politikom se, prije osnivanja vlastite partije, počeo baviti kao član još jedne ljevičarko-ekološke političke opcije Mađarske zelene partije (LPM) koju je napustio 2013. godine kada je osnovao vlastitu političku opciju čime zapravo kreće njegov uspon na političkoj sceni Mađarske.

Liberalna politika prioritet

Kada je riječ o samoj politici koju vodi budimpeštanski gradonačelnik, ona predstavlja potpuni antipod trenutnoj politici Viktora Orbana. Dok sa jedne strane aktuelni premijer Mađarske ima znatno veću podršku u ruralnim dijelovima, Karacsony je osoba koja predstavlja glas stanovnika velikih centara poput Budimpešte.

Za sebe ovaj 45-godišnji političar voli reći kako preferira dijalog ispred političke konfrontacije što mu mnogi zamjeraju te ističu kako se u eventualnoj borbi sa Orbanom mora služiti znatno prljavijim političkim sredstvima.

Ukoliko uporedimo sisteme drugih zemalja, Gergeli Karaksoni ističe kako se uvijek divio sistemima koje su uspostavile nordijske zemlje te je nekoliko puta isticao kako je to put kojim bi volio ići u budućnosti.

“Moja politička filozofija sastoji se od kompromisa i izgradnje konsenzusa. Ponekad poželim da sam političar u nekoj nordijskoj zemlji u kojoj se može vladati konsenzusom”, rekao je on.

Da je svoju kandidaturu za poziciju premijera Gergeli Karaksoni shvatio ozbiljno, dovoljno govori i činjenica da je u posljednjih nekoliko mjeseci uveliko zaoštrio retoriku usmjerenu protiv mađarskog premijera Orbana.

Posljednji u nizu ratova koje Gergeli Karaksoni vodi protiv Orbana tiče se izgradnje kampusa kineskog Univerziteta Fudan u Budimpešti. Prvi čovjek Budimpešte rekao je kako bi ovakav potez naštetio mađarskoj ekonomiji te je naglasio kako Orban uzima kineske zajmove pod nepovoljnim uslovima za zemlju.

“Ovaj projekt donosi korist Kini koja ostvaruje vlastite, političke i ekonomske političke interese”, rekao je on.

Kao znak protesta, gradonačelnik Budimpešte je rekao kako će promijeniti nazive pojedinih ulica u Budimpešti koje se nalaze u blizini kineskih gradilišta. Kako bi isprovocirao Orbana, ali i kineske investitore, Gergeli Karaksoni je predložio da ulice nose nazive kao što su “Ulica slobodnog puta Hong Konga” te “Ulica Dalaj Lame”.

Pored ovih, Gergeli Karaksoni je najavio kako će se jedna od ulica nazvati “Ujgurski put mučenika” čime bi se ukazao na trenutni položaj ove muslimanske zajednice u Kini.

Karacsony je u subotu 12. juna predstavio i 18 tačaka svog političkog programa kojim bi se trebao suprotstaviti Orbanu. Između ostalog, program nalaže ukidanje dijelova Zakona o radu koji predviđa mogućnost 400 sati prekovremenog rada.

Što se tiče obrazovanja, Gergeli Karaksoni je spuštanje dobne granice za obavezno obrazovanje sa 18 na 16 godina nazvao “grijehom” te je rekao da bi njegova vlada stvorila ciljane programe za omladinu koja je izbačena iz obrazovanja.

Također, Gergeli Karaksoni je potencirao i autonomiju tercijarnog obrazovanja te je naglasio kako bi vlada učinila sve kako bi vratila Centralnoevropski univerzitet koji je u zbog odluka Orbanove vlasti “protjeran” iz Budimpešte.

Osim toga, Gergeli Karaksoni je najavio i preispitivanje brojnih zakona i odluka Orbanove vlade što se odnosi prije svega na zakone o privatizaciji zemljišta te je poručio kako država treba program koji će biti u službi za 99 posto stanovništva, a ne samo za 1 posto privilegovanih.

Da li postoji šansa za rušenje Orbana?

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja političkog magazina Politico, ujedinjenoj opoziciji u ovom trenutku se predviđa da će osvojiti 50 posto glasova naspram 47 posto koji bi trebali pripasti Orbanovom Fideszu.

Ukoliko se u obzir uzmu rezultati lokalnih izbora 2019. godine u Mađarskoj, recept ujedinjavanja opozicije pokazao se uspješnim u borbi protiv Fidesza.

Međutim, viši nivoi vlasti kakav je parlament, te pozicija premijera, tražit će od mađarske opozicije znatno veći nivo fleksibilnosti i prilagođavanja idejama i zamislima brojnih koalicionih partnera.

U ovom trenutku, u mađarskom opozicionom frontu nalaze se opcije kao što je krajnja desničarska partija Jobbik Petera Jakaba, ali i socioliberalne partije poput Kavacsonyjeve ekološke partije te socijaldemokratskih opcija kao što su Demokratska koalicija i Socijalistička partija.

Zbog šarolike skupine partija koje čine koaliciju, čini se kako će Gergeli Karaksoni , ukoliko ga opozicija izabere kao lidera na izborima, morati iskoristiti sve moći svoje “miroljubive” politike kako bi uspio pomiriti prije svega velike ideološke razlike unutar opozicionog fronta.

Ukoliko zaista uspije pomiriti sve političke opcije i njihove ideološke razlike, opozicija predvođena prvim čovjek Budimpešte uz naglašen “AntiOrban” narativ, sigurno može ugroziti poziciju trenutno vladajuće političke opcije u zemlji.

Samim tim, Harry Potter kako Gergeli Karaksoni nazivaju u Mađarskoj, ima velike šanse da dobije ključnu bitku protiv Lorda Voldemorta kojeg u ovom odnosu snaga utjelovljuje niko drugi do Viktor Orban – alfa i omega mađarske političke scene, prenosi Klix.

Ostavite komentar: