Haos iza rešetaka! Više od 1.800 robijaša pobjeglo iz zatvora nakon oružanog napada

Više od 1.800 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora u gradu Overi, na jugoistoku Nigerije, nakon napada naoružanih lica koja su koristila granate, mitraljeze, eksplozive i drugo oružje, saopštile su zatvorske vlasti.

Nigerijska policija saopštila je da iza napada navjerovatnije stoji zabranjena separatistička grupa “Domorodački narod Bijafre” /IPOB/, ali je sama grupa odbacila svaku umiješanost. Ovaj secesionistički pokret na jugoistoku zemlje predstavlja jedan od nekoliko bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava predsjednik Muhamadu Buhari, uključujući višegodišnju pobunu islamista na sjeveroistoku zemlje, niz otmica učenika na sjeverozapadu zemlje i pirate u Gvinejskom zalivu.

“Zatvor u državi Imo napala su nepoznata lica i omogućila bijeg 1.844 zatvorenika”, rekao je portparol nigerijskog zatvorskog sistema. Napadači su upali u zatvorski kompleks oko 2.15 časova. Napadači su koristili eksploziv da bi ušli u kompleks.

“Preliminarnom istragom utvrđeno je da su napadači pripadnici zabranjene grupe ‘Domorodači narod Bijafre'”, rekao je Frank Mba, portparol policije.

Nekoliko policijskih stanica napadanuto je od januara na sjeveroistoku Nigerije, kada je ukradena velika količina municije i oružja, za šta nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Ostavite komentar: