Grčka se bori sa nemilosrdnom buktinjom: Tri vatrogasca povrijeđena, drevna Olimpija sačuvana

Grčka je evakuisala ljude u čamcima sa plaže na ostrvu Evija usljed jakog dima zbog šumskih požara, a tri vatrogasca su povrijeđena, dok u vatrogasne ekipe na drugim mjestima borile da zadrže plamen dalje od drevne Olimpije.

EU je poslala pomoć Grčkoj i drugim zemljama jugoistočne Evrope koje se bore sa velikim požarima. Pomoć je stigla dan nakon što je u drugom požaru izgorjelo više od 100 kuća i preduzeća u blizini grčke prijestonice Atine.

Načelnik Civilne zaštite Nikos Hardalijas rekao je da je u posljednja 24 sata izbilo 118 požara i upozorio da bi mogli doći još gori dani za vatrogasce koji rade pod velikim pritiskom.

“Ulažemo titanske napore na mnogim poljima. Prema našim prognozama, i sutra se očekuje da će biti težak dan. Najteži dio je pred nama, naredni dani i sedmice biće još teži. Naš ključni cilj je zaštita ljudskih života”, rekao je on novinarima, piše “Katimerini”. Stanovništvo je evakuisano i u južnom grčkom regionu Peloponeza zbog velikog požara u blizini drevne Olimpije – gdje su se Olimpijske igre održavale svake četiri godine od 776. godine, više od jednog milenijuma. Evakuisano je sedam sela.

Ovo područje opustošili su požari 2007. godine kada su poginule desetine ljudi, ali drevni ostaci su sačuvani. Gradonačelnik obližnjeg grada Pirgosa Panajotis Antonakopulos rekao je da je oko ove drevne lokacije postavljen jak vatrogasni kordon.”Mislim da je bezbjednost lokacije na zadovoljavajućem nivou”, rekao je on.

Obalska straža evakuisala je oko 90 ljudi na plaži u blizini sjevernog sela Ruvijes na ostrvu Evija. U operaciji su pomogli privatni brodovi. Mediji navode da su tri vatrogasca zadobila opekotine, da je izgojelo nekoliko kuća, kao i velike površine pod šumom.

Temperatura u Grčkoj juče je dostigla 45 stepeni Celzijusa, što su vlasti opisale kao najgori toplotni talas od 1987. godine. I susjedne zemlje suočavaju se sa sličnim uslovima, uključujući Tursku i Italiju, ali i širom Sredozemlja, piše “Katimerini”.

Zvaničnici u Albaniji saopštili su da je jedna osoba umrla od udisanja dima u blizini grada Đirokastre na jugu zemlje, gdje su požari natjerali stotine stanovnika da bježi. Grupa EU za odgovor na katastrofe saopštila je da je Brisel poslao vatrogasce i avione kanadere kao pomoć u Italiju, Grčku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

“Pratimo situaciju sa velikom zabrinutošću. Evropska solidarnost je na djelu u borbi protiv ovih strašnih požara”, napisala je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen na “Tviteru”.

Predviđa se da će se vreli talas zadržati u Grčkoj i Turskoj do kraja sedmice.

Ostavite komentar: