Grčka policija koristila suzavac i vodene topove da obuzda masu

Grčka policija koristila je danas suzavac i vodene topove kako bi prekinula proteste više hiljada ljudi zbog vladine politike i obavezne vakcinacije protiv korona virusa.

Vlasti su saopštile da su demonstranti u Solunu signalnim raketama gađali policiju koji im je blokirala put pri pokušaju da dođu do zgrade gdje je premijer Kirjakos Mikotakis (Micotakis) trebalo da se obrati prisutnima.

Policija je procijenila da je više od 15 hiljada ljudi, uključujući sindikate, učestvovalo u današnjem okupljanju na kome je izraženo nezadovljstvo o većem broju pitanja od vladine ekonomske politike do odluke o obaveznim vakcinama protiv Covid-19, prenosi “Avaz“.

Protesti zbog vakcinacije protiv Covid-19 počeli su u julu nakon što je vlada najavila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja domova za stare.

Vlasti su sugerisale da bi vakcine mogle da postanu obavezne i za druge profesionalne grupe, poput prosvjetnih radnika.

Grčka je suspendirala skoro 6 hiljada zdravstvenih radnika jer su propustili rok 1. septembra da dobiju barem prvu dozu vakcine, a ranije ovog mjeseca nevakcinisanim zdravstvenim radnicima ponuđena je druga prilika za imunizaciju, uz dozvolu onima koji su suspendirani da se vrate na posao.

Oko 5,7 miliona Grka, ili 55 posto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv Covid-19, a 59 posto je primilo jednu dozu, prema najnovijim zvaničnim podacima, dok je zemlja danas zabilježila 2.197 potvrđenih novih infekcija i 39 smrtnih slučajeva.

 

 

Ostavite komentar: