Grci ljuti zbog novog zakona o ograničenju javnih demonstracija

Usvajanje zakona kojim se u Grčkoj ograničavaju javne demonstracije izvelo je na ulicu 10.000 ljudi u četrdeset gradova te zemlje koji su iskazali svoj protest zbog ovakve odluke.

Policija je u Atini upotrijebila suzavac za razbijanje demonstracija. Pitanje je da li će Grci ubuduće uopšte poštovati ovaj zakon ili će on biti uzrok novih tenzija.

Kako za Sputnik kaže dopisnik grčke televizije ERT Nikos Pelpas, u Grčkoj do sada nije bilo obavezno prijaviti demonstracije ali je novi zakon, koji je dobio podršku 187 poslanika, rigorozniji.

„To je zakon koji su i druge vlade, prije dvadeset ili godina godina najavljivale i pokušavale da uvedu, međutim nijedna nije smjela da ga donese jer u grčkom Ustavu piše da je pravo na okupljanje neprikosnoveno. Opozicija smatra da ovaj zakon krši Ustav pa će oni vjerovatno preko Vrhovnog suda pokušati da ovaj zakon postane neaktivan, odnosno da se ne primjenjuje“, kaže Pelpas.

Da li će Grci poštovati novi zakon

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa tvrdi da je zakon donesen sa namjerom da se spriječi da mali protesti ometanju saobraćaj i komercijalne aktivnosti. Sa druge strane kritičari tvrde da su planovi da se procesuiraju demonstranti koji prisustvuju neprijavljenim demonstracijama i da organizatori protesta budu odgovorni za štetu nastalu ako se skupovi pokažu nasilnim – pravno problematični.

Pelpas sumnja da će zakon biti poštovan od strane pojedinih grčkih opozicionih partija.

„Recimo, Komunistička partija Grčke je rekla da oni neće prijavljivati njihove proteste i neće se pridržavati zakona. Vjerovatno će zato kada opet bude neka demonstracija biti nekih problema jer ih uglavnom neće prijavljivati“, ocjenjuje sagovornik Sputnika.

Vođa opozicije i bivši premijer Aleksis Cipras optužio je vladu da uvodi mjere kako bi omogućila oštrije reakcije policije jer se predviđa da će recesija usljed pandemije pokrenuti velike proteste radnika na jesen. „Plašite se onoga što dolazi – reakcije društva, ljutnje društva – i zato se pripremate da nam donesete represiju“, rekao je Cipras parlamentu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se zakon izmijeni ili povuče ako protesti eskaliraju, Nikos Pelpas kaže:

„Dešavalo se da se neke odluke ponište, ali je to bilo rijetko. Ne vjerujem da je vlada išla na to da se izglasa ovaj zakon, a da prethodno nije provjerila da li je to po Ustavu, pa ne vjerujem da će nešto od strane suda da promijeni po ovom pitanju.“

Prema projekcijama Evropske unije, očekuje se da će Grčka ove godine pretrpjeti veliku recesiju zbog uticaja pandemije.

 

 

Ostavite komentar: