Grad zatrpan vrećama: Štrajk čistača, na ulicama Pariza više od 10.000 tona smeća

Više od 10.000 tona smeća nagomilalo se na ulicama Pariza zbog štrajka čistača koji protestuju protiv kontroverzne penzione reforme, uprkos naporima vlasti da natjeraju radnike da se vrate na posao, javljaju francuski mediji.

List “Le figaro” piše danas da je količina od 10.000 tona nesakupljenog smeća na gradskim ulicama dostignuta danas popodne.

Vlasti prefekture upozorile su na rastuće količine smeća koje se gomila u Parizu, rekavši da bi to moglo povećati sanitarne rizike za stanovnike i doprinijeti širenju raznih bolesti.

Štrajk čistača protiv penzione reforme počeo je 7. marta i prvobitno je planirano da traje nedjelju dana, ali je potom produžen najmanje do 20. marta.

Gradonačelnici Pariza En Idalgo rečeno je da naredi čistačima ulica da se vrate na posao, ali je ona to odbila, rekavši da radnici imaju pravo da protestuju i da bi jedini prihvatljiv način za napredak bio pokretanje javnog dijaloga umjesto prisiljavanja radnika u štrajku da nastave sa radom.

S druge strane, šef pariske policije Loran Nunjez naredio je da se oko 400 čistača ulica odmah vrati na posao.

Vlada Frnacuske juče je usvojila zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine bez konačnog glasanja u parlamentu, pozivajući se na član 49.3 Ustava, koji dozvoljava usvajanje zakone bez potrebe za glasanjem u parlamentu.

Protesti širom Francuske su nastavljeni.

Ostavite komentar: