Generalni sekretar NATO-a ocijenio: Ne vidimo mogućnost za mir u Ukrajini

Uslovi za mirno rješenje sukoba u Ukrajini “za sada ne postoje”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i pozvao zapadne saveznike Kijeva da nastave da snabdijevaju oružjem Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da će, iako je vjerovatno da će sukob ući u mirniju fazu tokom zime, obe strane nastojati da se pregrupišu i ponovo naoružaju svoje snage, pa bi zemlje NATO-a trebalo da nastave da pružaju podršku Ukrajini.

“Uslovi (za diplomatsko rješenje) za sada ne postoje”, rekao je Stoltenberg “Fajnenšl tajmsu” i dodao da Rusija nije pokazala nikakve znake da želi da mirno okonča svoju vojnu operaciju.

“Što više želimo mirno rješenje, to je važnije da pružimo vojnu podršku Ukrajini”, dodao je on.

“Rusija pokušava da zamrzne” sukob prije nego što “pokrene veću ofanzivu na proljeće”, rekao je šef NATO-a.

“Sada Ukrajina ima zamah”, rekao je Stoltenberg, dodajući da prijestonice zemalja NATO “stalno razmatraju koje sisteme (oružja) želimo da isporučimo” Kijevu, prenosi RT.

Rusija je više puta istakla da je spremna za pregovore sa Kijevom, ali pod određenim uslovima, dok ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski kategorično odbija mogućnost pregovora i traži od NATO da se još više uključi u sukob.

Uprkos pozivima Moskve da ne šalju oružje Kijevu jer će to dovesti do eskalacije u Ukrajini, Zapad redovno šalje oružje i opremu, ali se ne uključuje direktno u sukob.

Ostavite komentar: