Fon der Lejen osudila “varvarski napad Rusije”: Putin vratio rat u Evropu

Predsjedncia Evropske Komsije, Ursula fon der Lejen, u ime EU osudila je “varvarski napad” Rusije na Ukrajinu i optužila predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, da “vraća rat u Evropu”.

U vanrednom obraćanju u Briselu , fon der Lejen je poručila da EU “ovim mračnim trenucima EU stoji uz Ukrajinu i njen narod” i najvila novi paket sankcija protiv Rusije koji će biti predstavljen liderima EU radi odobravanja na večerašnjem samitu u Briselu, prenose Nezavisne.

“Ovaj paket će ciljati strateške sektore ruske ekonomije i zabraniti pristup tehnologijama i tržistima koji su ključni za Rusiju. Oslabićemo rusku ekonomsku osnovu i sposbnot modernizacije. Dodatno zamrznućemo ruska sredstva u EU i prekinuti pristup ruskih banaka EU finansijskom tržištu”, kaže Lajen.

Predsjednica EK dodaje da su ove sankcije dizajnirane da imaju snažan uticaj na mogućnost Rusije da finansira rat.

Ona ocjenjuje da se Evropa suočava sa “još neviđenim aktom agresije” od strane ruskog režima prema suverenoj i nezavisnoj zemlji, ali i da “milioni Rusa ne žele rat”.

“Putin je taj koji želi da okrene sat unazad i vrati vrijeme Ruskog carstva. Dok to radi on u rizik stavlja budućost ruskog naroda. Pozivam Rusiju da odmah prekine nasilje i povuče trupe sa ukarijinske teritorije”, kaže Lajen.

Ona nagalšava da se predsjedniku Putinu “neće dozvoliti” da razori bezbjednosnu infrastruturu koja je “Evropi pružala mir i stabilnost tokom decenija”.

“Nećemo mu dozvoliti da vladavinu prava zamijeni vladavinom snage i grubosti”, zaključila je Lejen.

Ostavite komentar: