Fon der Lejen o novom soju: Kompletna vakcinacija i buster najjača dostupna zaštita protiv virusa

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv virusa korona u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja virusa.

”Za novi soj Omikron SZO kaže da je visoko rižičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za dvije do tri nedjelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere”, kaže Lejen.

Predsjednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Moderna, što je, prema njenim riječima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Istovremneo, u dogovoru sa te dve kompanije radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra.

U slučaju da postojeće vakcine ne budu imale dovoljnu zaštitu, kada je riječ o novom soju, Ursula fon der Lejen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

”Nadajmo se najboljem, ali pripremimo se na najgore”, poručila je fon der Lejen.

Ona je pozvala građane EU da pored vakcinacije nastave sa primenom drugih mjera zaštite kao što su maske, distanca i higijena ruku što je, kako kaže, najbolja saštita od svih varijanti virusa.

Na pitanje o mogućnosti da se u EU uvede obavezna vakcinacije, predsjednica EK zaključuje da je takva odluka na nivou nacionalnih vlasti zemalja llanica.

Ostavite komentar: