Finska i Švedska dolaze na sastanak NATO, Turska se protivi proširenju saveza

Švedska i Finska će prisustvovati neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Berlinu kasnije u toku dana.

Iako nisu članice Severnoatlanske vojne alijanse, Finska i Švedska su pozvane na sastanak jer se očekuje da će obje zemlje uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, prenio je BBC.

Moskva je poručila da bi ulazak bilo koje od ove dvije nordijske zemlje u NATO doživjela kao prijetnju. Ulaskom u NATO, Švedska i Finska bi izgubile višedecenijski vojno neutralni status, prenosi Tanjug.

Švedske vladajuće socijaldemokrate trebale bi sutra da odluče hoće li odustati od višedecenijskog protivljenja članstvu u NATO-u, što će gotovo sigurno dovesti do toga da i Švedska zatraži članstvo u Savezu.

Švedski i finski ministri spoljnih poslova An Lide i Peka Havisto trebali bi da učestvuju na sastanku NATO-a. Danska, Norveška i Island su članice NATO-a od njegovog osnivanja.

Sastanku u Berlinu će prisustvovati i Turska, koja je u petak bila jedina zemlja članica NATO koja se usprotivila ulasku Švedske i Finske. Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi da odobre svih 30 zemalja.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da bi članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo “greška”, kao što je bilo i pristupanje Grčke Severnoatlantskom savezu, prenosi Hina.

#social-embed_0

Zasad je nejasno da li je to samo privremeno protivljenje Turske, koja je članica NATO-a, ili potencijalno velika prepreka širenju Saveza na dvije zemlje, ocjenjuje BBC.

Dvodnevni sastanak, čiji je domaćin ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, a njemu će učestvovati i državni sekretar SAD-a Entoni Blinken, označiće početak završne faze pregovora o NATO-ovom strateškom konceptu, dokumentu u kojem se iznose smjernice za budućnost, prenosi Index.hr.

Koncept bi trebao omogućiti dugoročni odgovor na rastuće tenzije sa Rusijom, uključujući i pojašnjenje kako u budućnosti obnoviti uticaj NATO-a u istočnoj Evropi te, prvi put dosad, smjernice za Kinu.

Konačnu verziju dokumenta trebali bi usvojiti zvaničnici zemalja NATO-a na samitu koji će se održati u Madridu u junu.

 

 

 

Ostavite komentar: