Fico ponovo operisan nakon atentata: Njegovo stanje i dalje ozbiljno

17.05.2024. | 14:14

Premijer Slovačke Robert Fico ponovo je operisan, a njegovo stanje i dalje je ozbiljno, izjavio je danas slovački ministar odbrane Robert Kalinjak na konferenciji za medije.

“Fico je ponovo danas operisan. Njegovo stanje i dalje je ozbiljno, ali je premijer pri svijesti. Slovačka vlada funkcioniše normalno”, rekao je Kalinjak, navodi TA3, prenosi Tan‌jug.

Direktorka univerzitetske bolnice Ruzvelt u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je Fico i dalje na od‌jeljenju intenzivne nege, dodajući da su doktori uklonili Ficovo mrtvo tkivo.

Iz slovačke vlade danas je takođe saopšteno da su se poslije pokušaja ubistva Fica u medijima pojavile mnoge netačne i pogrešne informacije, čak i nakon jučerašnje konferencije za novinare članova vlade i snaga bezbjednosti.

“S tim u vezi, kancelarija vlade ponovo je zatražila od medija, političara i javnosti da svoje mišljenje zasnivaju na zvanično saopštenim informacijama i da proveravaju činjenice”, navodi se u vladinom saopštenju.

Novoizabrani slovački predsjednik Peter Pelegrini izjavio je ranije danas da će se ljekarski konzilijum bolnice Ruzvelt sastati najverovatnije u poned‌jeljak, kad bi trebalo da odluči o daljem postupanju i liječenju premijera.

Pelegrini je juče posjetio Fica, nakon čega je rekao da lekari koji brinu o njemu ne planiraju nove operacije.

Istakao je da su pred premijerom kritični sati i dani i da će ga, ako dozvole ljekari, posjetiti ponovo.

Fico je zadobio teške povrede kada je na njega u srijedu, poslije sjednice Vlade u gradu Handlova, napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, iz neposredne blizine ispalio nekoliko hitaca.