Evropski sud ocjenjuje: Obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“

Evropski sud za ljudska prava kome su se obratili roditelji i djeca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, ocijenio je danas da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“.

Bavarski premijer Markus Zeder zalaže se za obavezno vakcinisanje protiv korona-virusa, posebno za medicinsko osoblje. Sama rasprava o tome vodi se u neprikladno vrijeme, smatra urednik u DW Jens Turau.

Evropski sud za ljudska prava ocjenjuje da obavezna vakcinacija djece u Češkoj protiv devet bolesti – kao što su difterija, tetanus, dječija paraliza i druge – zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o „pravu na poštovanje privatnog života”.

U Češkoj roditeljima prijeti i novčana kazna u slučaju kršenja obaveze vakcinisanja djeteta. Osim toga, djetetu se uskraćuje mjesto u vrtiću. Veliko vijeće suda je danas konačno donijelo presudu o šest predmeta, u kojim se bilo riječ o djeci koja nisu primila obavezne vakcine. U pet slučajeva, tužbu sudu su podnijela sama pogođena djeca.

„Politika vakcinacije slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda „zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka „zato ima veliku slobodu procjene u tom kontekstu”, navodi sud i ističe da „interesi djece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”. Ovo je prva presuda ovog suda koja se odnosi na obaveznu vakcinaciju djece. Evropski sud za ljudska prava, sa sjedištem u Strazburu, u Francuskoj, dio je Savjeta Evrope. Zajedno su posvećeni poštovanju ljudskih prava u 47 država članica.

Šta ova presuda znači u aktuelnoj pandemiji korone?

Ova presuda ne znači da će države u Evropi prisljavati ljude da se vakcinišu protiv Kovida 19.

Advokat Nikola Ervije koji je specijalizovan za ECHR rekao je pak agenciji Frans pres da „ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19”, rekao je. On, međutim, ističe „slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju politike vakcinacije”. Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje „generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola”.

Sud, kako dodaje, podržava „princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženim bolešću, kada je riječ o zaštiti najugroženijih osoba”, piše dw.com.

Ostavite komentar: