Evropska unija ukida ograničenja za neke zemlje: Šta to znači za BiH?

BiH se ni ovaj put nije našla na listi zemalja za koje su ukinuta privremena ograničenja neobaveznih putovanja u zemlje Evropske unije i zonu Šengena koja su uvedena tokom pandemije virusa korona, saopšteno je danas iz Brisela.

Nakon redovnog pregleda situacije u trećim zemljama, evropske institucije su donijele odluku da će od 22. oktobra postepeno ukidati ograničenja putovanja za sljedeće zemlje Australiju, Јapan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Јužnu Koreju, Tajland i Urugvaj, kao i za Kinu, ali podložno potvrdi o reciprocitetu, prenosi N1.

Kriterijumi koji određuju pravila putovanja za treće zemlje odnose se na epidemiološku situaciju u tim zemljama, kao i mjere sprečavanja širenja epidemije, što između ostalog uključuje ograničavanje društvenih kontakata, ekonomske i socijalne aspekte.

Evropska komisija je 16. marta donijela odluku o privremenom ograničavanju svih neobaveznih putovanja iz trećih zemalja u EU u trajanju od mjesec dana. Odluka je ostala na snazi u narednim mjesecima, a popis zemalja za koje se eventualno ukidaju ograničenja preispituje se svakih petnaest dana.

Ostavite komentar: