Evropska unija dogovorila kupovinu 225 miliona doza vakcine

Evropska komisija odobrila je ugovor sa evropskom farmaceutskom kompanijom Kjurvak, kojim je predviđena početna kupovina 225 miliona doza vakcine protiv kovida 19, uz mogućnost dostavljanja dodatnih 180 miliona doza kada se dokaže da je lijek bezbjedan i efikasan.

Ugovorom je proširena proizvodnja vakcina u Evropi, a ranije su potpisani ugovori sa kompanijama Astra zaneka, Sanofi-GSK, Јansen farmaceutika NV i Bajontek-Fajzer.

Iz Komisije posjećaju na uspješne istraživačke razgovore sa kompanijom Moderna.

U saopštenju komisije podsjeća se da se radi o petom potpisanom ugovoru u ime članica EU sa nekom farmaceutskom kompanijom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je zadovoljstvo što može da predstavi novi ugovor sa “evropskom kompanijom koja obećava”, prenosi Srna.

“Komisija je do sada obezbijedila najmanje 1,2 milijarde doza vakcine i ispunjava obavezu da osigura jednak pristup bezbjednim, efikasnim i pristupačnim vakcinama, ne samo građanima EU već i najsiromašnijim i najugroženijim ljudima u svijetu”, izjavila je Fon der Lajenova.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides rekla je da je bezbjedna i efikasna vakcina važnija nego ikad, usljed porasta broja lica pozitivnih na kovid 19 širom EU.

Kompanija Kjurvak, čije je sjedište u Njemačkoj, potpisala je 6. jula sporazum sa Evropskom investicionom bankom o pozajmici u vrijednosti od 75 miliona evra za razvijanje i široku proizvodnju vakcina, uključujući protiv kovida 19.

 

 

Ostavite komentar: