Evropa u dilemi zbog energetske krize: “Ako ne bude osvjetljenja, mogli bi i da ukinu i Božić”

U gradovima širom Evrope zvaničnici razmišljaju o tome da li se odlučiti za prigušeno osvjetljenje pošto su cijene energenata porasle zbog rata u Ukrajini ili osvijetliti gradove nakon dvije godine božićnih praznika pogođenih pandemijom koronavirusa i priuštiti građanima praznično veselje, tokom kojeg bi i trgovci mogli da zarade.

Posjetioci božićnog vašara u Veroni već pijuckaju kuvano vino i kupuju praznične dekoracije, ali osim drvenih tezgi na vašaru, taj italijanski grad još nije ukrasio svoje ulice jer zvaničnici raspravljaju o tome koliko osvijetliti grad tokom energetske krize.

“U Veroni je atmosfera ionako tu”, rekao je Ðankarlo Peskijera, čija radnja u kojoj prodaje bunde gleda na Pjaca Bra.

Na tom trgu zvaničnici planiraju da osvijetle ogromnu zvijezdu padalicu koja se izvija iz amfiteatra iz rimskog doba na trg, prenio je AP.

Grad će, takođe, postaviti božićnu jelku na glavnom trgu.

“Ako ne bude osvjetljenja, mogli bi i da ukinu i Božić”, rekla je Estrela Puerto, koja prodaje tradicionalne španske mantilje ili ženske velove u maloj prodavnici u Granadi u Španiji i dodala da božićni ukrasi podstiču posao.

Manje svjetla svjetluca sa centralne jelke na čuvenom božićnom vašaru u Strazburu, koja svake godine privuče dva miliona ljudi, jer ovaj francuski grad nastoji da smanji potrošnju električne energije za 10 odsto.

Od Pariza do Londona, gradski zvaničnici ograničavaju sate prazničnog osvjetljenja, a mnogi su prešli na energetski efikasnija LED svijetla ili obnovljive izvore energije.

Londonski trgovački kvart Oksford strit nada se da će smanjiti potrošnju energije za dvije trećine ograničavanjem osvjetljenja od 15 časova do 23.00 i ugradnjom LED sijalica.

“Ekološki gledano, to je jedino pravo rješenje”, rekla je stanovnica Pariza Mari Briježe (26) dok je šetala Jelisejskim poljima, koja su osvijetljena samo do 23.45 časova, umjesto do 2 sata ujutru kao prethodnih godina na Božić.

svijetla su ugašena duž avenije Andraši u Budimpešti, koja se često naziva i mađarskim Jelisejskim poljima, jer su zvaničnici odlučili da neće biti okupana bijelim svijetlima u dužini više od dva kilometra kao prethodnih godina.

Osvjetljenje je smanjeno i na gradskim znamenitostima, uključujući i na mostovima preko rijeke Dunav.

“Ušteda na dekorativnom osvjetljenju je činjenica da živimo u vremenima kada nam je potrebna svaka kap energije”, rekao je zamjenik gradonačelnika Budimpešte Ambrus Kis.

Praznična LED svjetla ove godine će biti ugašena od 1.00 sati do 6 časova u starom centru grada Brašova u centralnoj Rumuniji i na drugim mjestima, rekli su zvaničnici.

U italijanskom planinskom gradu Borno, u Lombardiji, biciklisti na stacionarnim biciklima osvjetljavaće gradsku božićnu jelku.

Što brže budu okretali pedale, jelka će više sijati.

Na drugim mjestima u gradu neće biti postavljena praznična rasvjeta kako bi se podigla svijest o očuvanju energije, rekli su zvaničnici.

Božić će “sijati” u Njemačkoj, gdje je praznik veliki podsticaj za trgovce i restorane.

Od smanjenja osvjetljavanja koja su najavljena ove jeseni izuzeta su osvjetljenja za vjerske praznike, a posebno za Božić, iako su aktivisti za zaštitu živote sredine pozivali na uzdržanost.

 

 

Ostavite komentar: