Evropa odobrila kobasice, pljeskavice i šnicle bez mesa

Proizvodi bazirani na biljkama i dalje će moći da se zovu kobasice, pljeskavice ili šnicle, iako u sebi nemaju mesa, odlučio je Evropski parlament.

Evropski parlamentarci odbili su zahtjev farmera, koji su predložili da se zabrani nazivanje proizvoda bez mesa imenima koja na njega asociraju. Farmeri smatraju da je to dovođenje potrošača u zabludu, jer se tako prodaju vegetarijanske zamjene, a nazivi jasno podsećaju na mesne prerađevine. Takva praksa otvara „Pandorinu kutiju“ stvaranja konfuzije kod kupaca, smatraju u Evropskom udruženju farmera Kopa-Kogeka, prenosi “Sputnik”.

„Slaviću veganski burger“, rekao je evroparlamentarac Jite Guteland iz Švedske kada su njegove kolege odobrile korišćenje termina kao što su veganski burgeri, veganske kobasice ili sojine šnicle.

Evropska organizacija potrošača (BEUC) pozdravila je ovakvu odluku Evropskog parlamenta. Oni su zajedno sa ekološkim organizacijama naveli da se promovisanjem biljnih proizvoda poštuje politika EU za zaustavljanje globalnog zagrijevanja.

„Kupci nisu u zabludi kada je na proizvodu jasno naznačeno da je veganski ili vegetarijanski, već tako lakše mogu da razlikuju hranu koja u sebi ne sadrži meso“, saopštila je Evropska organizacija potrošača.

Međutim, Evropski parlament zaoštrio je propise koji se tiču označavanja zamjena za mlijeko, u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde da se proizvodi koji u sebi ne sadrže mlijeko ne mogu nazivati čak ni „sličnim mlijeku“ ili drugim mliječnim proizvodima.

Odluka Evropskog parlamenta nije konačna, budući da sa njom moraju da se slože sve zemlje članice.

 

 Ostavite komentar: