EU postigla sporazum o ograničavanju cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu

Članice Evropske unije postigle su danas sporazum o ograničavanju cijene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je ključni korak u skopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svjetsko tržište nafte preuredi tako da cijene “crnog zlata” ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje njenog rata protiv Ukrajine.

Nakon brojnih pregovora u posljednji čas, predsedništvo Evropske unije na čijem je čelu Češka, pustilo je tvit u kojem piše da su “ambasadori (EU) upravo postigli sporazum o ograničavanju cijene ruske nafte koja se transportuje morem”.

Odluka, međutim, mora dobiti zvaničnu pisanu potvrdu, ali se očekuje da će ona biti donijeta, piše agencija BETA.

Evropa je morala da zaključno sa današnjim danom utvrdi sniženu, ograničenu cijenu koju će druge zemlje plaćati, s obzirom da na snagu stupa evropski embargo na rusku naftu koja se transportuje morem, a stupa i zabrana osiguranja takvog snabdijevanja.

Ograničenje cijene ruske nafte “gura” Grupa sedam najrazvijenih zemalja (G7), koja treba tu cijenu i da odobri, ima za cilj da predupredi situaciju u kojoj ruska nafta potpuno nestaje sa svjetskog tržišta, jer bi to moglo dovesti do novog divljanja cijena energije i dodatnog skoka inflacije.

Sporazum je dugo odlagan zbog Poljske, koja je želela da ograničena cijena bude postavljena što niže, ali nakon 24 sata promišljanja tokom kojih su ostale članice EU signalizirale da će podržati sporazum, Varšava je u petak uveče ustuknula i dala svoj pristanak.

Ograničena cijena od 60 dolara za barel blizu je trenutne cijene koja se plaća za rusku sirovu naftu. Ona je nedavno pala na manje od 60 dolara.

 

 

 

 

Ostavite komentar: